Sari la conținut

Un pui de leu de două luni, vedetă la Zoo Oradea

A împlinit două luni, e veselă şi sănătoasă, iar în curând poate fi adoptată de la distanţă. Vorbim despre Moja, un pui de leu african care a venit pe lume la Grădina Zoologică din Oradea. Deocamdată e sub supravegherea specialiştilor, pentru că nu se ştie dacă mama ei o va accepta sau nu. Din ianuarie micul animal va putea fi admirat şi de vizitatorii parcului zoo.

Mica leoaică are 8 săptămâni şi este prima din specia ei născută la Oradea după 2007. De altfel, chiar numele ei - Moja - înseamnă în limba swahili "numărul 1". Acum a depăşit 5 kilograme şi locuieşte într-o încăpere, unde veterinarii i-au dat deja primul vaccin.

"Mănâncă lapte praf dat prin biberon şi are două mese de carne, preferabil de vită, combinată cu gălbenuş de ou", spune Horia Bogdan, biologul Grădinii Zoologice Oradea.

La câţiva metri distanţă se află ţarcul părinţilor săi: Ţuţu, un mascul născut în Oradea în urmă cu 9 ani şi Zina, o femelă de 6 ani adusă de la Grădina Zoo din oraşul maghiar Nyiregyhaza.

"O să vedem dacă o vor accepta după ce va mai creşte puţin; cert este că va fi vizibilă publicului la finalul lunii ianuarie", dă asigurări Horia Bogdan.

La fel ca restul animalelor de la Zoo Oradea, şi Moja va putea fi adoptată la distanţă. Cei care vor să îi devină părinţi trebuie să plătească anual cel puţin 100 de lei pentru hrană.

În ultimii doi ani, peste 110 doritori din ţară şi străinătate au adoptat animale de la parcul Zoo orădean și au contribuit cu diferite sume În schimb, primesc un certificat şi participă de două ori pe an la şedinţe în care află care este evoluţia animalului.

"Să-l hrănească - în cazul animalelor care permit acest lucru, să se fotografieze cu ele. Avem până în prezent peste 20.000 de lei strânşi", a calculat biologul Grădinii Zoologice Oradea.

De la venirea iernii, specialiștii au luat măsuri ca animalele exotice să nu fie afectate de temperaturile scăzute.

"Sunt ţinute în cuşti încălzite cu ajutorul caloriferelor şi sistemelor de aer condiţionat. Acestea menţin o temperatură constantă de 20-25 de grade", a observat Claudiu Mihuţ, reporter Digi24 Oradea.

De câteva zile, vizitatorii Grădinii Zoo pot admira şi un pui de lamă. Deşi a avut probleme la naştere, animalul se dezvoltă normal şi stă deja alături de cei doi părinţi.

Reporter: Claudiu Mihuţ
Operator: Constantin Gheorghiţă