Sari la conținut

Una în contract, alta pe... Litoral. Un orădean spune că a fost obligat să muncească 15 ore pe zi la o terasă

Orădeanul spune că în luna iunie a găsit pe un site de anunţuri oferta unei terase din Eforie Nord, care căuta lucrători comerciali pe perioada verii. Deşi la interviul telefonic tânărul susţine că a discutat cu angajatorul despre condiţiile de muncă, acestea s-ar fi schimbat de cum a ajuns pe Litoral.

"Masa era supa într-o farfurie de salată şi felul 2 la fel, cam 200 de grame de persoană. A doua zi am început lucrul, din start de la 6 şi jumătate, nu de la 7 cum ni s-a zis. Trebuia să mergem să aranjăm marfa pe rafturi, programul se termina din start la 9 seara."

Bărbatul spune că a fost obligat să lucreze 15 ore pe zi, deşi legea arată că un angajat nu poate lucra mai mult de 12 ore pe zi, de luni până vineri.

"Media fiind de 40 de ore în fiecare săptămână, după care obligatoriu două zile de repaus", atrage atenţia Marius Rotar, şeful ITM Bihor.

Neregulile au fost şi cu contractul de muncă, susţine tânărul. "În contract erau imprimate 3-4 rânduri, era lăsat spaţiu de 10-15 rânduri pe care eu l-am tăiat cu pixul. I-am zis că-l tai ca să nu se imprime altceva pe el, s-au supărat, mi-au dat alt contract, nu prea m-au lăsat să-l citesc."

Autorităţile spun că nerespectarea unui contract atrage amenzi usturătoare. "Dacă nu sunt respectate de angajatori măsurile coercitive sunt începând de la contravenţie care se soldează cu o sancţiune pecuniară consistentă", spune şeful ITM Bihor.

Specialiştii în recrutarea forţei de muncă atrag atenţia asupra ofertelor de muncă postate pe diverse site-uri de anunţuri. Interviurile în aceste cazuri se fac telefonic, iar înţelegerea riscă să nu fie respectată. De aceea, autorităţile recomandă consultarea paginilor agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, unde angajatorii trebuie să publice locurile de muncă vacante. Condiţiile oferite sunt garantate prin acte depuse la AJOFM.

"Pentru nepublicarea locurilor de muncă vacante respectiv pentru neinformarea privind neocuparea acestora sancţiunea este de la 3 la 5 mii de lei", susţine Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.

Anual, ITM Bihor primeşte 950 de sesizări din partea unor angajaţi ce reclamă încălcarea condiţiilor de muncă.

Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Constantin Gheorghiţă