Viață de refugiat. În Centrul din Şomcuta Mare trăiesc 30 de refugiați

Data publicării:
centru refugiati

Și-au lăsat în urmă familiile, prietenii și visele și au fugit din calea războaielor. Au ajuns în România, unde vor să o ia de la capăt și să își croiască o nouă viață. Este povestea a zeci de refugiați găzduiţi de centrul din Șomcuta Mare, judeţul Maramureş. Aici li s-a întins o mână de ajutor, iar mulți dintre ei speră ca ţara noastră să devină, pentru ei, acasă.

"Bună ziua. Mă cheamă Sami Primo. Sunt din Siria, Aleppo."

Sami are 34 ani și a ajuns în România în urmă cu 3 săptămâni, după un periplu prin Turcia și Grecia. A venit cu soția și cele două fiice, de 3, respectiv 9 ani. În Siria cei doi soţi erau profesori de limba franceză, însă războiul i-a facut să lase în urmă tot ce aveau.

"E război în țara mea. E foarte dificil să locuiești acolo. Poate dacă razboiul se va termina, mă voi întoarce în țara mea", zice bărbatul.

Soţia sa, Faten, spune că "nu pot descrie această experiență în doar câteva cuvinte… A fost foarte, foarte greu."

Ajuns în Centrul de Refugiați din Șomcuta Mare, Sami a cerut azil politic pentru el și familia lui.

În aceeaşi clădire locuieşte şi Ahmad. Are 23 de ani şi a plecat din Siria împreună cu soţia şi cu copilul lor, care are doar un an şi jumătate.

"Vreau să le mulțumesc tuturor celor de aici, din Centrul de Refugiați Șomcuta Mare, pentru ajutorul primit pentru mine și familia mea și pentru liniștea de care avem parte aici."

În Maramureş a ajuns şi Wafaa, o fostă jurnalistă care a lucrat aproape un deceniu pentru mai multe ziare și agenții de presă din Bagdad. E departe de casă și singură. În ochii ei se citește teroarea prin care a trecut.

"Lucram la ziarul Al Sabah Al Jadid. Am publicat un articol despre o grupare, așa ca au pus o bombă în redacția ziarului."

Zahra și Eyad au 22, respectiv 29 de ani. Ea - profesoară de limba engleză în Siria, el - designer grafician în publicitate. S-au căsătorit acum 8 luni, dar din cauza războiului nu au mai apucat să facă petrecerea de nuntă. Acum Zahra așteaptă un copil care se va naște la începutul anului viitor.

"- Toată familia mea și toata familia lui, toți prietenii noștri sunt în Siria.
- Iar voi doi sunteți atât de departe de ei…
- Da, și am renunțat la tot. Munca lui, munca mea…chiar și la visele noastre."

"- Ce îți dorești pentru copilul tău? Se va naște aici, în România.
- Da, vreau să se nască aici. E o nouă viață și sper că va fi o viață bună pentru el și soția mea", spune Eyad.

"Poveștile sunt diverse și diferă de la caz la caz. Ceea ce e relevant, din punctul meu de vedere, este determinarea lor de a merge mai departe, de a profita de această șansă pe care viața le-o dă, de a-și construi o nouă viață în alta parte", susţine Simona Chioran, directorea Centrului de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuta Mare.

În total, în Centrul de Cazare și Proceduri pentru Solicitanții de Azil Șomcuta Mare locuiesc 30 de persoane, cu vârste cuprinse între 1 an și 46 de ani. Cei mai mulți dintre ei sunt din Siria și Irak.

Toţi primesc ajutor financiar din partea statului român, în medie 480 de lei pe lună, bani din care își cumpără alimente pe care le prepară apoi în bucătăria centrului. În plus, participă la cursuri de limba română și primesc, în permanență, consilierea de care au nevoie.

Reporter: Izabela Jurasko
Operator: Kristian Kosa

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri