Caracatița imobiliară riscă să-și piardă capul

Data publicării:
trifu prima

Bulevardul 16 Decembrie 1989, numărul 7. Un imobil construit în 1905, în imediata vecinătate a casei de unde a pornit Revoluţia şi la câteva sute de metri de centrul Timişoarei. Dacă în urmă cu aproape 15 ani, în clădire locuiau 16 familii, acum lucrurile s-au schimbat radical.

Cârpaci a cumpărat de-a lungul anilor opt apartamente, adică practic jumătate din acest imobil. Anchetatorii spun că principalele metode prin care a reuşit să devină proprietar au fost şantajul şi ameninţarea la adresa foştilor locatari. Trifu Cârpaci este chemat zilnic pentru declaraţii de anchetatori. Acesta a refuzat să vorbească în faţa camerei de filmat şi nu recunoaşte nicio acuzaţie.

- Sunt adevărate acuzaţiile ce vi se aduc? ”Ce acuzaţii?” Șantaj, ”Nu e niciun şantaj, am dat declaraţie la poliţie, ce şantaj?”. Proprietarii imobilelor au cedat, rând pe rând, în faţa bărbatului trimis acum în judecată. Metodele pe care le folosea pentru a-i intimida sunt cunoscute în rândul oamenilor care s-au lăsat învinşi de această familie de etnie romă.

Una dintre metodele utilizate de Trifu Cârpaci pentru a-i determina pe locatari să renunţe la apartamente au fost manifestările gălăgioase până la orele târzii în noapte. Oamenii îşi amintesc când un singur priveghi a durat nu mai puţin de o săptămână.

Puţini locatari care au mai rămas în imobil nu au fost de acord să fie filmaţi, dar au stat de vorbă cu echipa Digi24 Timisoara. Aceştia povestesc cum într-o zi familia Cârpaci a făcut o petrecere în curtea interioară a imobilului cu muzică, invitaţi, grătare şi fum: „Mă mir cum de am avut răbdarea să nu facem nimic. Şi atunci am început şi noi, totuşi, să chemăm Poliţia Locală. Credeţi că a făcut ceva? De multe ori au dat mâna şi au plecat mai departe"

Mai mult, o familie stă de mai bine de trei ani fără apă în apartament: „De la coloana principală, pur şi simplu, i-au tăiat şi au legat la ei (familia Cârpaci - n.r.). Şi coloana aia a rămas fără apă. Şi de atunci, până în ziua de azi, (familia - n.r) se judecă fiindcă n-are apă”.

Situaţia întâlnită în imobilul de pe Bd. 16 Decembrie 1989 nu este singulară în Timişoara. Familia Cârpaci, dar şi alţi cetăţeni de etnie romă, a reuşit să devină proprietară pe nu mai puţin de 144 de imobile situate pe străzile din centrul oraşului.

Codruţa Jivan îşi aminteşte cum a fost practic dată afară din apartament, fără să ştie de ce. Totul s-a petrecut în 1999 când Ionelaş Cârpaci i-a bătut la uşă cu toate contractele familiilor care locuiau în acea clădire. ”Ne-a arătat unul din ele unde era numele nostru, ăsta-i al vostru? Asta-i al nostru! L-a rupt în jumătate, a zis: nu mai e valabil, eu sunt moştenitorul, deci eu voi fi proprietarul acestui imobil”, spune Codruţa Jivan.

După un proces de şapte ani, oamenii au acceptat să primească o sumă de bani sub preţul pieţei şi au plecat, de frică să nu rămână în stradă. O anchetă privind această situaţie a început şi Primăria Timişoara. ”Sunt convins că în perioada următoarelor şase luni se va accentua cercetarea acestor fapte şi sper din toată inima să se ajungă la soluţionări de speţe care, nu trebuie să fii nici jurist, nici foarte deştept, să-şi dai seama că nu sunt în regulă”, afirmă Traian Stoia, viceprimarul Timişoarei.

Trifu Cârpaci a cumpărat primul apartament în 2002, apoi a început să şantajeze locatarii. Abia în 2007 poliţiştii au intrat pe fir, iar acum ancheta a fost finalizată. ”În urma finalizării cercetărilor, dosarul a fost a fost înaintat Parhcetului de la lângă Judecătoria Timişoara cu propunere de trimitere în judecată”, spune Ancuţa Morariu, purtătorul de cuvânt al IPJ Timiş.

Dacă va fi găsit vinovat, Trifu Cârpaci riscă ani grei de închisoare pentru şantaj.

reporter: Maria Rohnean
operator: Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri