Sari la conținut

Cel mai longeviv primar din vestul țării


„Asta a fost din 2000 când am candidat independent... Asta e cea mai veche după părerea mea, din 1996”, povestește Florin Farcașiu, edilul-șef al comunei Târnova.

Florin Farcaşiu s-a așezat pentru prima oară pe fotoliul de primar al comunei Târnova imediat după revoluţia din decembrie 1989. Atunci avea doar 24 de ani şi era unul dintre cei mai tineri edili din ţară. Deşi au trecut mai bine de două deceni şi jumătate, primarul din Târnova spune că încă se simte motivat şi are ambiţii mari privind dezvoltarea comunităţii în care trăieşte.

„Eu sunt o fire ambiţioasă, optimistă, şi consider că am energia necesară să continui să... în această muncă, să duc mai departe destinele comunei”, spune edilul.

„Între cele mai mari realizări ale celui mai longeviv primar se numără acest  parc din centrul comunei Târnova dar şi accesarea de fonduri europene pentru modernizarea drumurilor agricole” - Dan Codre, reporter Digi24 Timișoara.

Chiar dacă în ultimii 26 de ani, localnicii comunei nu au ales pe altcineva la primărie, nu toți sunt mulțumiti de activitatea edilului. Oamenii spun că putea să facă mult mai multe pentru ei în toţi aceşti ani de când se află în fruntea comunităţii lor.

„[Ce părere aveţi că Târnova are unul dintre cei mai vechi primari din România?] Are cele mai multe mandate. (râde) Înseamnă că îi bun! [Şi îi bun?] (râde) [Vedem noi! Păi până nu aţi avut timp până acuma să vedeţi de atâţia ani?] (râde)”, spune un localnic.

„O părere bună nu poate fi din moment ce nu avem nicio străduţă asfaltată, n-avem canalizare, n-avem apă pe unde trebuie. Deci s-o dus numai prin nişte puncte pe unde locuieşte domnul primar”, este de părere un alt localnic.

„O fost primar bun! De aia! [Şi de aia îl aleg oamenii?] Sigur. [Sunt mulţumiţi toţi sătenii? Că am văzut că nu toţi sunt mulţumiţi]. Dacă l-au ales înseamnă că sunt!”, completează un alt locuitor al comunei arădene.

„Este o comună foate grea, foarte greu de administrat, are şase sate, este o comună eterogenă din mai multe puncte de vedere: atât din punct de vedere etnic cât şi religios...”, admite Florin Farcașiu.

Comuna Târnova are în total 6000 de locuitori. Singurul primar al comunei de după 1990 a candidat întotdeauna din partea aceluiaşi partid, PNL, cu o excepţie în 2000 atunci când s-a înscris în cursa pentru primărie ca independent.

Reporter: Dan Codre

Operator: Cristian Kovacs