Certej, locul unei cumplite tragedii: s-a dat aprobare pentru un nou proiect minier

Data publicării:
certej A

Compania minieră va extrage, în fiecare an, din acest loc, patru tone de aur. Ecologiștii trag însă un semnal de alarmă și spun că pentru extragerea bogățiilor vor fi folosite nu mai puțin de 1.600 de tone de cianură.

 

Acordul de mediu pentru exploatarea aurului a fost obținut în anul 2012 de la Agenția Regională pentru Protecția Mediului Timișoara, dar avizul a fost contestat în instanță chiar de Ministerul Mediului. Între timp, compania a făcut expropieri. Oamenii și-au vândut casele pe bani puțini, se plâng localnicii, iar imobilele au fost dărâmate. Doar o biserică baptisă a scăpat, pentru moment: ”Nu ne-am dus să negociem cu ei, așa cum a trebuit, și ne-au cam fentat. După aceia nu au vrut să mai negocieze. Tot vine ras, jos, dărâmat. Dacă mergeți să vedeți, de aici încolo”. - Nimic, nicio casă nu mai e? ”Nimic. Acolo a fost o casă, o gospodărie, dincolo... vai de mine”.

În urmă cu o săptămână, proiectul minier a primit un alt aviz de mediu. Ca atare, munții se vor transforma în șantier, dar ecologiștii spun că nu vor renunța. "Ministerul Mediului se joacă de-a evaluarea impactului de mediu pe care o presupune un proiect minier de risc major cum e cel de la Certej. Vom ataca în instanță noul aviz emis pentru Certej deoarece nu sunt respectate procedurile legale și vom notifica și Comisia Europeană privind această gravă amenințare", precizează ONG Mining Watch România.

 

Familia lui Ioan Brici a trăit de pe urma minelor: ”A lucrat mama, fratele aici, ca artificier”. - Dumneavoastră? ”Eu nu am lucrat aici”. - Dar dacă se deschide mina? ”De ce să nu lucrez și eu aici?”.

La fel ca el gândesc și restul localnicilor din Certej, mai ales că exploatarea ar trebui să înceapă mai repede de doi ani: ”Cum să nu fie bună, că ar avea lumea/tineretul lor de muncă, nu ar face naveta până la Deva”, ”Sunt atâția oameni care au lucrat în minerit și nu știu să facă altceva decât minerit”, ”Ne distrug pădurile și noi iubim natura”. - Crezi că așa mult s-ar distruge? ”Da, da” 01:54:01:21

Firma care operează mina de la Certej se numește Eldorado Gold, iar statul român deține 20 la sută din pachetul de acțiuni. Sediul societății e vizavi de vechea mină din Certej sau mai degrabă ce a rămas din ea.

 

Ultima oară, de la Certej s-a scos aur în 2006, când statul român a renunțat la exploatare. Decăderea minei a început însă în urmă cu 42 de ani, când o tragedie a marcat localitatea, odată cu ruperea unui baraj cu apă acidă. Atunci, 89 de oameni au murit înghiţiţi de vii de potopul acid.

reporter: Gerhald Ernst
operator: Cosmin Pîrlogea
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri