Cinematografele din Timișoara, parte dintr-un film trist

Data publicării:
cinema

Despre Cinematograful Studio din Timișoara se vorbește, în continuare, doar la timpul viitor: "Va fi amenajat", "se va reabilita".... Însă, în prezent, nu se face nimic pentru asta. Lucrările nu au început, iar locul este în paragină. În viitor, autoritățile promit un cinematograf de tipul art house, în care va fi promovat filmul românesc, de autor. Viitoarea capitală europeană a culturii, are încă 7 cinematografe preluate de primărie de la RADEF, într-o stare avansată de degradare.

Cinematograful Studio din Timișoara pare că joacă într-un film trist în care timpul e personajul principal. Tencuiala căzută, pereții scorojiţi, sala cu scaune înecate în praf alcătuiesc decorul dezolant în care a juns sala. Reprezentanții Primăriei Timișoara dau asigurări că lucrurile se vor schimba, în viitor, cu ajutorul Institutului Francez.

"Suntem acum, în cadrul acestei colaborări la începutul proiectului de arhitectură şi al proiectului tehnic pentru reabilitarea şi refuncţionalizarea acestui cinematograf care ulterior va deveni cinematograful de artă al Timişoarei, dar şi un loc cultural, pentru că se propun, pe de-o parte mai multe săli de cinema în cadrul Cinematografului Studio, dar şi o cafenea", spune Dan Diaconu- viceprimarul Timişoarei.

Abia în vară, potrivit viceprimarului Timișoarei, proiectul tehnic va fi gata. În toamna acestui an, Primăria estimează că va lansa licitaţia de execuţie, pentru a putea finaliza lucrările până la începutul anului 2021. Şi cinematografele Dacia şi Victoria din Timișoara sunt pe lista autorităţilor pentru reabilitare până în anul în care orașul devine capitală europeană a culturii.

"Vorbim de o reabilitare completă a sălii de spectacole, o reabilitare a foaierului pentru ambele cinematografe, dar şi crearea de noi spaţii, de conferinţă şi de trening, mai ales la Victoria, unde beneficiem de un foaier foarte generos şi sigur săli de spectacole care, pe lângă capacităţile de proiecţie de ultimă generaţie intenţionăm o lărgire a scenei existente", continuă Dan Diaconu.

Până când decenţa ori civilizaţia vor fi din nou cuvinte cheie ale cinematografelor din capitala Banatului, timişorenii văd doar crunta realitate sau, cel mult, devin nostalgici.

"Cinematograful Dacia arată sub orice critică. Şi murdar şi neîngrijit. Cere ajutor din partea cuiva ca să se pună la punct ca să poată să-l frecventeze lumea dacă vrea. A fost un cinematograf foarte frumos, foarte pus la punct, ordonat, curat şi a avut şi spectatori."

"Este deteriorat şi ar mai fi necesare nişte lucrări să-l aranjăm să fie aşa cum ar trebui, aşa cum a fost odată. A fost ceva nemaipomenit şi îmi aduc aminte de multe ori cu lacrimi, dar asta este situaţia de acuma."

"Este, pur şi simplu, un focar de infecţie aici. În spatele lui dacă vă duceţi să filmaţi cad cărămizile, deasupra lui cresc pomii, este foarte rău."

Autorităţile locale dau asigurări că după aprobarea bugetului pe 2019 se va lansa licitaţia de proiectare şi pentru Cinematografele Timiş, Fratelia şi Freidorf. Conform previziunilor optimiste ale viceprimarului Timişoarei, şi aceste cinematografe vor fi gata până în 2021.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu are Diana Șoșoacă, de fapt. Eurodeputata o va duce bine la pensie
Digi FM
Români implicați în violențe fără precedent în Marea Britanie: ”România, România! Ole, ole, ole!”
Pro FM
Adele nu are de gând să lanseze piese noi în perioada următoare: „Vreau să iau o pauză!”
Film Now
Jennifer Lopez și fiica cea mare a lui Ben Affleck, din ce în ce mai apropiate. Violet își arată susținerea...
Adevarul
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja...
Newsweek
Care pensionari iau 1.000 lei în plus la pensie la recalculare? Ce condiții trebuie să îndeplinească
Digi FM
Dan Alexa, declarații despre incidentul cu Anamaria Prodan, care l-a lovit în urmă cu patru ani: „Mă felicit...
Digi World
Când e cel mai bine să faci dușul zilnic. Așa scapi de stres și de unele alergii, dar îți ajuți și pielea
Digi Animal World
„Fantoma” unui câine a fost surprinsă pe camerele de supraveghere. Imaginile au stârnit o dezbatere în mediul...
Film Now
Nicole Kidman, despre reacția fiicei ei când a văzut o scenă din „Eyes Wide Shut”, thrillerul erotic în care...
UTV
Catalin Bordea, primele declaratii dupa ce a fost surprins alaturi de noua iubita: “Stie prin ce am trecut…...