Conturile Primăriei Reşiţa, blocate

Data publicării:
conturi blocate resita

Restanţele uriaşe sunt, de altfel, motivul pentru care are, acum, primăria are conturile blocate, şi are acces la doar un sfert din banii din propria vistierie. Firma de transport a obţinut, prin ordin judecătoresc, recuperarea a 2,2 milioane de lei din datorie şi a demarat o nouă procedură de executareb silită pentru a-şi recupera şi restul datoriei. 

Din 2013 şi până acum, Primăria Reşiţa a acumulat datorii de 5,5 milioane de lei la firma Ro-A Tir, operatorul de transport public. În consecinţă, 75% din banii aflaţi în conturile administraţiei nu pot fi folosiţi până la acoperirea unei prime părţi din datorie, în valoare de 2,2 milioane de lei. Cele mai mari restanţe s-au acumulat prin neplata subvenţiilor pentru persoanele cu handicap. Primăria decontează lunar abonamente în valoare de 35 de lei pentru 1.800 de persoane cu dizabilităţi şi aparţinătorii lor, fără să ştie măcar câţi oameni cu handicap circulă cu adevărat cu mijloacele de transport în comun.

În Reşiţa, aceste persoane urcă în autobuz pe baza simplei legitimaţii pe care o primesc odată pe an de la oficiul care se ocupă de acest lucru, fără un abonament, fără o evidenţă. Simpla enumerare a acestor persoane a făcut ca primăria să plătească lunar o sumă de bani. Din punctul meu de vedere este chiar ilegal să accepţi să decontezi abonamente pentru toate aceste persoane în bloc, fără să ai un instrument care să verifice dacă utilizează sau nu mijloacele de transport în comun”, susține Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Deşi a obţinut în instanţă recuperarea unei părţi din datorie, în valoare de 2,2 milioane de lei, operatorul de transport nu se lasă până când nu îşi va primi toţi banii de la primărie.

„Reprezentanţii firmei de transport încearcă acum să recupereze şi restul datoriei, 3,3 milioane de lei, şi a demarat deja procedurile pentru o nouă executare silită. Au refuzat, însă, să ne ofere un interviu pe această temă” - Caterina Ledrer, reporter Digi24 Timișoara.

Cum administraţia locală nu şi-a achitat obligaţiile financiare, nici operatorul de transport public nu a făcut investiţii. Astfel, de suferit au cetăţenii, care se plâng de condiţiile proaste din autobuze.

În primul rând foarte cald, în aldoilea rând foarte rar. Sâmbăta şi duminica groaznic”, povestește un localnic.

„Sunt anumite autobuze care nu au aerisire şi nici nu e deschisă ca lumea”, admite un altul.

„Nu este aer condiţionat şi murim de frig şi de toate”, spune, revoltat un alt reșițean.

În Reşiţa circulă 15 autobuze articulate. Acestea au fost achiziţionate la mâna a doua şi au peste 20 de ani vechime. 

Reporter: Caterina Ledrer

Operator: Dan Petcu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri