Decontul de cheltuieli, la externare, doar în teorie

Data publicării:
decont

Maria Stratulat a fost internată numai în acest an de două ori, la două spitale. Doar de la una dintre unităţi a primit însă documentul pe care sunt trecute toate medicamentele primite şi investigaţiile efectuate, alături de valoarea acestora.

”Am fost operată şi de tiroidă”, - Şi aţi primit şi aici acea fişă de decont? ”Aici, la Judeţean nu, aici sunt probleme, aici am cumpărat tot”, - Şi n-aţi primit acea fişă de decont? ”N-am cerut-o, nu m-a interesat aia, m-a interesat să reuşească operaţia şi să fie bine”, afirmă Maria Stratulat, pacientă.

Reprezentanţii Spitalului Judeţean spun însă că fişa de decont este acordată fiecărui bolnav atunci când acesta părăseşte unitatea sanitară şi că acest lucru se întâmplă de la începutul acestui an.

”În ultima perioadă s-a generat, prin ordin de ministru, acest document şi noi sperăm ca lumea să conştientizeze din ce în ce mai mult că activitatea în spital este extrem de scumpă din punct de vedere financiar, iar costurile sunt ridicate în raport cu cuantumul pe care pacienţii îl plătesc pentru acest serviciu”, precizează Florin Bîrsăşteanu, managerul Spitalului Judeţean din Timişoara

Într-o altă unitate sanitară din Timişoara, pacienţii nu primesc decât biletul de externare, acolo unde sunt trecute investigaţiile realizate. Unitatea nu a eliberat niciodată decontul de cheltuieli.

”Pacienţii care sunt asiguraţi de Casă nu plătesc această fişă de decont şi nici n-o primesc. Aceştia primesc biletul de externare pe care sunt evidenţiate motivele internării, examenul obiectiv, constatările făcute de medici la examenul clinic”, ne-a declarat Virgil Musta, purtătorul de cuvânt al Spitalului de Boli Infecţioase „Victor-Babeş" din Timişoara.

Direcţia Antifraudă din cadrul CNAS a realizat mai multe controale în luna februarie a acestui an, când 10 spitale din ţară s-au ales cu sancţiuni în valoare de sute de mii de lei, tocmai din cauza acestor fişe de decont.

”Am găsit multe nereguli în care, din păcate, uneori erau trecute în fişe anumite medicamente pe care poate unii dintre bolnavi şi le achiziţionaseră singuri sau medicamente care nu erau trecute, deşi acei bolnavi fuseseră trataţi cumva”, ne precizează Cristian Buşoi, fost preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate Timiş.

Inspectori ai Caselor Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş fac în aceste zile în controale în mai multe unităţi, printre care şi Spitalul Judeţean din Timişoara. Sunt verificate mai multe documente, primul vizat fiind decontul de cheltuieli.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri