Drone deasupra Banatului: persoanele pierdute pe munte vor fi mai ușor de localizat

Data publicării:
drone 0

Proiectul a fost câștigat în baza unui parteneriat cu Serbia. Dronele se vor ridica de la sol de fiecare dată când sunt anunțate probleme în zona montană și vor furniza informații către un punct de control. Primăria Caransebeș a accesat acest program în speranța ca persoanele pierdute pe munte vor fi mai ușor de localizat.

 

Valentin Balaban, şeful Salvamont Caraş-Severin, ne explică: ”Am înțeles că au camere de termoviziune care, în anumite situații, pot fi utile, mai ales în zonele împădurite. Probabil că, în anumite cazuri speciale, ar fi utile, dar, din păcate, noi, când am avem probleme, e viscol, ninsoare, și mă îndoiesc că pe viscol pot zbura”.

Pe de altă parte, localnicii din Caransebeş sunt încântaţi şi curioşi să vadă dronele: ”Mi se pare o idee cât se poate de bunâ. E foarte bine că există un control al activității de la munte. Se poate interveni in timp real”, ”Ideea este binevenită pentru salvarea a vieți omenești”.

La sfârșitul acestei luni, va avea loc licitația în urma căreia se va stabli de unde se vor cumpăra dronele.

 

Proiectul are o valoare totală de 2,3 milioane de euro împreună cu partenerii din Serbia, pentru că, în acest proiect, suntem parteneri cu Ministerul Afacerilor Interne din Belgrad. Materialele se cumpără în oglindă, aceleași materiale, aceleași dotări pe care le vom avea noi, le vor avea și ei”, ne spune Marcel Vela, primarul din Caransebeş.

Dronele ar trebui să atingă o altitudine de 1.500-2.000 de metri. Performantele aparate vor beneficia de un autovehicul de transport care le va duce cât mai aproape de zona de intervenţie, de unde vor fi lansate, şi vor fi ghidate de personal instruit în cadrul proiectului. Investiţia va fi finalizată în vara anului viitor.

reporter: Doru Iacob
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri