Sari la conținut

Expoziţie de trenuleţe în miniatură. În România există peste 2.000 de colecţionari, în Timișoara - aproape 40

”Această locomotivă este o locomotivă Piko, dar transformată într-o locomotivă care a existat şi la CFR-ul din anii '30- '40”. Marius Partene este unul dintre colecţionarii de trenuri în miniatură. O pasiune în care, de mai bine de 14 ani, investeşte constant atât energie cât şi bani.

Am început încet, încet, să-mi iau câte un vagon, câte o locomotivă. Am luat o dată un set încastrat într-o cutie de lemn. A fost vreo 800 de lei. Este o pasiune pentru mine, clar!”, precizează Marius Partene.

Iar trenurile nu sunt alese la voia întâmplării. Colecţionarii caută în special garniturile din metal, care pot rezista sute de ani.

”Fiecare colecţionar este pasionat de un anumit domeniu. Pasiunea mea este pentru trenurile militare din anii '30-40. Sunt foarte bine întreţinute, dar cel puţin o dată la 3 luni de zile intră într-o revizie”, explică Vlad Capotescu, organizatorul expoziţiei.

Micile garnituri feroviare respectă fiecare detaliu al trenurilor care circulau în anii '30, '40 şi '80.

”Sunt superbe trenuletele, le fac fotografii să le trimit unui prieten care este înnebunit după trenuleţe de jucarie”, ”Mi-au plăcut foarte mult acestea pentru că îmi par un model foarte fain pentru război şi chiar sunt foarte faine şi mi-aş dori şi eu, bineînţeles”, au spus cei care le-au văzut.

În Timişoara există aproape 40 de colecţionari de trenuri în miniatură, iar la nivel naţional numărul pasionaţilor trece de 2.000.

Reporter: Corina Sfia
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche