Festivalul Părădăicilor: fără bătaie cu roșii sau campionat de... bulion

Data publicării:
festival rosii 08















Degustări, târguieli - ”Îi un kil jumate domnu', îi bai? Nu, nu. Cât costă? Mai pune să fie două kile și dai... 4 lei ți le dau!”, dar și multe roșii, care mai de care mai deosebite. Acestea au fost ingredientele cu care au fost primiți vizitatorii celei de-a cincea ediții a Festivalului Părădăicilor din comuna arădeană Macea.

În general, roșiile prezentate la festival au fost cu de trei până la de patru ori mai scumpe decât roșiile ce le putem cumpăra la piață. Unele au și avut de ce să fie atât de scumpe. ”Cumpără oamenii roșii mai deosebite? Cumpără. Sigur că cumpără. Le cumpără pentru gust și calitate. La ora actuală, calitatea doboară orice. Nu?”, sună opinia unui cumpărător. ”Am mai gustat că am mai fost în străinătate și am mai mâncat. Deci mi se par... da, deosebite”, spune altul. Merită să plătiți un preț mai mare pentru niște roșii deosebite? ”Da, pentru ca să vedem cum sunt”, vine răspunsul.

Alții sunt nemulțumiți: ”Nu, nu mi se pare normal. Ar trebuie să fie un preț cel puțin la fel ca și în piață, poate chiar mai jos de atâta, pentru că oamenii aicea vin, își fac reclamă și ideea este să le guști din produse nu să fie niște prețuri de care să nu te poți apropia”.












Marele neajuns l-a reprezentat lipsa competițiilor. Deși cerute de participanți și de public, bătaia cu roșii sau campionatul de bulion vor trebui să aștepte cel puțin un an până să fie puse pe afișul festivalului. Un producător de bulion explică: ”Fiecare gospădărie are o anumită rețetă, nu îi făcut un STAS, deci ar merge un concurs din ăsta să vedem cine prepară cel mai bun bulion”.

L-am întrebat pe Ioan Mercea, primarul din Macea: există teama că dacă dați roșii la oameni, dau și după politicieni? ”Păi nu știu, dar am chemat și politicienii și îi invităm și pe ei să vină în cămăși albe la festivalul roșiilor, dar de anul viitor”, ne-a răspuns el.

Altături de roșii, expozanții au prezentat și o serie de produse tradiționale ce merg foarte bine în combinație cu roșiile: șunca coaptă în pită de casă sau, ca desert, plăcinta întinsă.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Redactor: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri