Sari la conținut

Gazele de șist scot, din nou, lumea în stradă. Protest la Macea: ”Nu-i lăsăm pe pământurile noastre, n-au ce căuta!”

”O să protestăm, o să adunăm semnături împreună cu cetăţenii din toate localităţile şi o să le înaintăm Guvernului pentru că multe legi au fost modificate şi sperăm ca şi această lege să fie modificată”, ne anunță Ioan Mercea, primarul din Macea.

La fel cu s-a întâmplat la Curtici în urmă cu două săptămâni, şi de data această la protest au participat toţi cei 12 primari de comune şi oraşe cuprinse în zona vizată pentru explorări. Oamenii sunt hotărâţi să nu renunţe la agricultură şi spun că nu vor lăsa pe nimeni să se apropie de pământurile lor.

 

Nu vrem nimic politic, nu vrem nimic cu nimeni, n-avem treabă că firma aia sau aia. Noi ştim un lucru: pe terenurile noastre nu se intră nici o roată de tractor şi nici o roată de maşină”, afirmă Dimitrie Muscă, directorul Combinatului Agroindustrial Curtici. ”Avem de gând să nu-i lăsăm să intre pe pământurile noastre. Clar, n-au ce căuta! Foarte simplu: nu! Şi gata!”, spun localnicii.

Perimetul EX Curtici a primit licenţă de explorare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale în 2012. Firma maghiară Panfora Oil, cea care urmează să sondeze în zonă, susţine în continuare că nu va căuta gaze de şist şi că ţinta explorărilor sunt hidrocarburile convenţionale, adică gaze naturale şi petrol.

”Eu nu sunt geolog, sunt teolog! În schimb, ştiu un lucru: că viaţa are întotdeauna prioritate şi că viaţa sub orice aspect trebuie protejată şi trebuie promovată”, spune și Tudor Budeanu, preotul din Macea.

9


Explorările care au fost anunţate că vor începe în această primăvară vor dura, conform firmei care deţine licenţa de explorare, între șase şi șapte luni. Perimetrul vizat cuprinde peste 560 de km pătraţi din zona de vest a judeţului Arad, una dintre cele mai productive zone agricole din România.

Reporter: Dan Codre
Operator: Cristian Kovacs
Editor web: Călin Țenche