Gratuitate, o lună, la transportul în comun în Timișoara. Primarul Nicolae Robu: va fi un experiment! Costul lui, până la 3,2 milioane de lei

Data publicării:
sedinta CLT

Referatul care însoțește proiectul de HCL prevede că ”principalul scop al modificărilor propuse este creşterea folosirii mijlocului de transport public pentru reducerea noxelor din Municipiului Timişoara” și că, în Timișoara, ”sunt în desfăşurare un număr mare de lucrări de execuţie pe diverse tronsoane”, cum ar cele din zona Michelangelo și din centrul istoric.

Ce s-a propus INIȚIAL? Completarea potocolului de acordare a facilităților la transportul în comun, numai pentru perioada 11.12.2013-31.12.2013, cu următorul articol: ”Gratuitate la costul abonamentelor cetăţenilor români cu domiciliul stabil sau reşedinţă în Municipiul Timişoara care au venit lunar sub 2.000 lei. Gratuitatea se acordă pe baza de card eliberat de la chioşcurile RATT pe baza buletinului de identitate sau a cărţii de identitate în original”. Cum va fi dovedit venitul solicitanților?

Alt aspect e clar: ”Cetăţenii municipiului Timişoara, beneficiari ai facilităţii, vor circula pe baza cardului emis gratuit de RATT, având obligaţia de validare a acestuia la urcarea în mijlocul de transport. În cazul în care nu îşi indeplinesc obligaţia de a valida cardul călătoria va fi considerată frauduloasă, urmând a se aplica sancţiuni”.

UPDATE 2. S-a decis în privința transportului în comun în Timișoara! Gratuitatea la RATT va fi acordată până în 15 ianuarie 2014. 

UPDATE 1. Problema gratuității pe RATT prilejuiește dezbateri aprinse. Să se facă din acești bani patinoar, parcare subterană, să se cumpere tramvaie!

La începutul ședinței Consiliului Local Timișoara, primarul Nicolae Robu a precizat: ”Gratuitate pentru toată lumea nu se poate acorda, dar CLT poate stabili ce categorii o pot primi. Nu e normal să primească toți. Nu e o subvenție pentru RATT, ci plătim pentru timișorenii care folosesc transportul în comun”.

Robu a explicat că suma estimată pentru a acoperi această facilitate nu va depăși 3,2 milioane de lei pe lună. Primarul a anunțat că s-a gândit să aplice gratuitatea pe RATT până la sfârșitul lui ianuarie anul viitor: ”Trebuie să ne gândim la beneficitatea acestei măsuri, propun 31 ianuarie, trebuie să hotărâm. Merităm un experiment din ăsta pentru că dacă s-a putut și la alții și a avut efecte bune, de ce să nu facem și noi?”

Simion Moșiu, PDL: ”Întreb RATT în ce măsură pot asigura mijloace de transport, aveți o strategie?” Ioan Goia: ”Nu sunt probleme de asigurare a mijloacelor de transport, vor fi probleme de mentenanță, dar ne vom descurca”. Moșiu:Vor scădea banii din parcări și vor scădea și încasările taximetriștilor. E o măsură socială, nu e liberală. Nu aveti bani de un patinoar și dați la RATT”. Robu: ”Nu vor scădea veniturile din Timpark pentru că și așa sunt foarte puține locuri de parcare și acelea vor fi în continuare ocupate”.

Ștefan Sandu, PDL: ”Cu banii aceștia puteați face o parcare subterană. Mai bine direcționăm banii către o parcare de 200-300 de locuri. Propun să eliminăm declararea veniturilor și să fie numai pe decembrie, să nu ne intindem”. Adrian Orza, PNȚCD: ”Decat să dăm gratuitate mai bine cumpărăm tramvaie noi!” Robu: ”Tramvaie vom lua din bani europeni. Va fi un experiment și vom trage concluziile la final”.

 

Alte proiecte pe ordinea de zi a CLT, cele despre Timpark și ”acvariu” 

Pe ordinea de zi a Consiliului Local Timișoara a ajuns și proiectul de menținere a taxelor pentru Timpark pentru 2014 la același nivel ca și în 2013. Proiectul a fost aprobat. Pentru mutarea celebrului ”acvariu” din Piața Victoriei s-a solicitat o prelungire a termenului de predare a terenurilor, pentru că schimbul nu s-a finalizat încă, căci Guvernul nu a trecut încă al treilea teren în discuție în patrimoniul municipalității.  S-a votat și modificarea regulamentului de închiriere a spațiului din școli, adică nu vor mai fi permise gherete cu junk food și automate de cafea, acestea se vor muta, eventual, lângă cancelarii.

Reporter: Sorina Covlea
Editor web: Călin Țenche 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri