Sari la conținut

Job real într-o întreprindere virtuală. Zece masteranzi din Timișoara exersează cum este să fii psiholog

Raluca Manea este masterandă în primul an la Universitatea de Vest din Timișoara, unde studiază Psihologie Organizațională. La cei 22 de ani ai săi, experiența dobândită la întreprinderea simulată o ajută pe tânără să se apropie de jobul pe care și-l dorește în viitor.

”Faptul că ni se dă posibilitatea de a vedea cum se întemeiază o firmă mă va ajuta să văd cum pot să îmi fac propriul meu cabinet. Așa ne facem o mică experiență și putem merge cu armele pregătite la un proces de recrutare”, spune Raluca Manea.

În compania simulată, masteranzii de la Psihologie au la dispoziție nu doar materiale și chestionare pe care cei din domeniu le folosesc frecvent, ci și un cabinet destinat consilierii. Aici, masteranzii pot simula ședințe în care discută cu un pacient.

”Este important pentru că doar așa învățăm, doar prin teorie cred că ar fi mai greu. Așa, făcând practică e mult mai ușor să asimilăm informațiile și să ni le și integrăm”, spune Dana Cânța, masterand, de la Facultatea de Psihologie a UVT.

Pe lângă activitățile specifice psihologilor, masteranzii învață și noțiuni economice, care i-ar ajuta în cazul în care ar deveni antreprenori și ar gestiona un cabinet individual.

”La Facultatea de Sociologie și Psihologie și Sociologie, domeniul economic nu este foarte bine punctat și tocmai de aceea ei au fost foarte mulțumiți când au văzut ce urmează să facă. Adică, întocmirea unei facturi, trimiterea unei comenzi, pentru ei va fi foarte utilă”, spune Andrei Tărăbîc, expert în consiliere la Universitatea de Vest din Timișoara.

Întreprinderea simulată din cadrul UVT face parte dintr-un proiect european finanțat cu peste 2 milioane de euro. Studenții sunt ajutați astfel să intre mai ușor pe piața muncii.

”Pe baza acestei investiții făcute în cadrul proiectului să perpetuăm ideea. Fie de a continua cu întreprinderea simulată fie de a o transforma o structură acreditată de Colegiul Psihologilor pentru a oferi servicii celor care au nevoie, bineînțeles servicii oferite de masteranzi”, afirmă Alin Sava, manager de proiect.

Activitatea din cadrul companiei virtuale nu doar că este recunoscută ca practică în programul de masterat, dar cântărește și în ochii angajatorilor. O întreprindere similară a mai fost organizată și pentru studenții Facultății de Economie și Administrarea Afacerilor. Acolo, din circa 300 de participanți, 25 au reușit să se angajeze pe baza experienței dobândite în compania simulată.

Reporter: Raluca Popa
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche