Sari la conținut
News Alert

Moartea căprioarei, rescrisă la Hunedoara

Cristina Lefter locuiește în satul Bobâlna. În urmă cu mai bine de 1 an, femeia a găsit în pădurea din apropierea casei, 2 pui de caprioară abandonați. I-a luat, i-a crescut și i-a îngrijit. A hotărât acum să dea animalele unei grădini zoologice pentru că îi era frică să nu îi atace pe cei 3 copii pe care îi are. Astfel, în 25 mai, biologul de la zoo, cu mașina de serviciu, însoțit de un alt bărbat, au mers personal la locuința femeii ca să îi preia pe cei 2 căpriori.    

„A zis că le duce la grădina zoologică, și l-am întrebat de nu știu câte ori sigur nu le omorâț, și-a zis că nu”, explică Cristina Lefter.

Femeia și-a dat seama că ceva nu e în regulă abia după o săptămână, când a vrut să afle cum se simt căpriorii. Inițial, biologul i-a spus că a dus animalele la Sibiu. Apoi, că le-a lăsat în libertate. Când a înțeles că a fost mințită, femeia a apelat la oamenii legii care au deschis un dosar penal pentru braconaj cinegetic.

„Eu m-am dus la directorul grădinii zoologice, i-am arătat telefonul cu căprioarele, i-am spus că le-am donat miercuri, directorul a spus că nu știe nimic despre lucrul acesta, și că o sa-l cheme la fața locului pe cel care a venit și mi le-a ridicat. A recunoscut că nu mai sunt, că le-a donat unui vânător care le-a tăiat”, continuă femeia.

„Nu au ajuns niciodată la grădina zoologică, deci în grădina zoo nu a intrat niciun animal”, admite Aurel Bold, directorul Grădinii Zoologice Hunedoara.

„În cadrul cercetărilor au fost efectuate mai multe activități procedurale, inclusiv ridicarea unei cantități de carne de căprior de la locuința unui bărbat din municipiul Hunedoara”, precizează Bogdan Nițu, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara.

Cel care a intermediat donația este biolog la Grădina Zoologică din Hunedoara de 3 ani. Toți cei 9 colegi ai săi spun că tânărul avea un comportament normal și că nu a dat niciodată de bănuit că ar putea face rău vreunui animal.

„Eu am fost luat pe nepregătite, habar n-am, n-am știut de acest eveniment, ce a făcut. N-am avut niciodată probleme cu el, era un angajat destul de bine pregătit, își dă doctoratul în spirulină”, completează Aurel Bold, directorul Grădinii Zoologice Hunedoara.

Biologul grădinii, în vârstă de 26 de ani, ar fi urmat să fie cercetat  disciplinar de superiorii săi, însă tânărul și-a dat deja demisia. Politiștii însă nu renunță la anchetă și spun că persoanele care vor fi găsite vinovate pentru moartea animalelor riscă pedepse cu închisoare cuprinse între 3 și 7 ani.  

Reporter: Andrada Velciov

Operator: Tiberiu Mariș