Operaţiile peste hotare ar putea fi decontate mai ușor

Data publicării:
cnas

Ileana Belean a câştigat în urmă cu câteva săptămâni o luptă cu statul. Copilul ei încă nenăscut avea nevoie, imediat ce venea pe lume, de o intervenţie chirurgicală care putea fi realizată doar în Germania. Femeia nu a primit formularul E112, nici pentru naştere şi nici pentru operaţie, decât după un proces. Unul dintre motivele Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate a fost că nu pot elibera astfel de documente pentru un copil care încă nu există.

Toată lumea trebuie să lupte pentru dreptul ei, chiar dacă este greu şi sunt descurajaţi pentru că asta ni s-a întâmplat nouă, ni s-a spus „Nu veţi primi", pentru că pentru naştere nu se dă, lucru care mi s-a părut imposibil, pentru că nu m-am dus să nasc pentru că nu am avut ce face acasă”, afirmă Ileana Belean, pacientă.

Avocatul femeii a câştigat lupta în instanţă, iar acum intenţionează să faciliteze obţinerea acestui drept pentru fiecare dintre părinţii care au astfel de nevoi. Primele promisiuni din partea instituţiilor au venit deja.

”Din formularea actuală nu rezultă cu claritate faptul că fătul poate să beneficieze de asigurări de sănătate. În condiţiile în care nu vom reuşi să schimbăm regulamentul european, pentru că vom avea probabil nevoie de un europarlamentar, vom încerca să îmbunătăţim normele de aplicare a regulamentului european. Cei de la Casă ne-au promis că vor avea întâlniri cu reprezentanţii din teritoriu, astfel încât să se aplice unitar normele legate de formular”, ne-a declarat Valentin Achimoiu, avocat.

Alături de persoanele care întâmpină probleme în eliberarea acestui formular este şi o asociaţie naţională, cu sediul în Timişoara. Părinţii care au nevoie de sfaturi sunt ajutaţi astfel pe drumul lor în lupta cu boala copiilor.

”Cu siguranţă se va schimba pentru că noi cerem un drept şi nu o favoare. Atâta timp cât în România copiii aceştia nu au şansa la viaţă, suntem nevoiţi să o cerem în afara ţării”, spune Doina Roman, preşedintele Asociaţiei Copiilor cu Boli Cardiace Congenitale.

Astfel de intervenţii pentru nou-născuţi costa în străinătate între 25 şi 50.000 de euro.

reporter: Maria Rohnean
operator: Dan Şoşdean/ Mihai Pop
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri