Orologiul istoric, reglat prin satelit

Data publicării:
orologiu lugoj


„Se conectează portul USB la portul PC care scrie acolo, se intră pe un emulator și se configurează de pe un emulator efectiv parametrii optimi de funcționare”, explică Lucian Mateica, inginer electronist.

Construit în 1924 ca să le arate ora exactă aristocraților care se plimbau în centrul Lugojului, ceasul istoric a intrat în era tehnologiei.  În locul ceasornicarului care să îl regleze ca acum un secol, orologiul e controlat prin satelit. Întregul sistem e creat de un inginer pasionat de obiectele vechi.

„Se programează respectivele momente în care să facă salturi de oră înainte și înapoi, iar prin citirea sateliților și a orei exact știe”, continuă Mateica.

Ceasul simbol al Lugojului a fost creat de la prima până la ultima piesă de un ceasornic evreu.

„El a încercat să se impună pe piață și a făcut un contract cu Primăria, cu primarul de atunci și i-a propus să pună pe banii lui două ceausir publice în Lugoj cu condiția ca Primăria să îi închirieze căsuța de la capătul podului”, povestește Oliviu Gaidoș, istoric.

Sute de oameni se bucură  că, după mai multe luni, ceasul funcționează din nou:

„Toată lumea folosește ceasul elctric, ne întâlnim la ceasul electric sau... e o emblemă a orașului”, spune un lugojean.

„[Cât vă arată dumneavoastră ora]. Exact așa 1 și el tot așa, e  bun. Și e vechi. Și încă mai merge”, adaugă un altul.

„O perioadă a fost defect sau nu știu ce au făcut cu el, dar e foarte important că toată lumea aici știe la ceasul electric. [De cât timp e, doamnă, aici?] De sute de ani”, mai spune o localnică.

Reabilitarea ceasului istoric a costat 20 de mii de lei și a fost plătită de o companie din vestul țării.

Reporter: Vlad Ungar

Operator: Adrian Ionescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri