Sari la conținut

Panseluțe, lalele și gard viu de sute de mii de euro în capitala Banatului. Care este părerea timișorenilor?

Numai în primele trei luni ale acestui an, în Timișoara, angajaţii firmei care se ocupă de spațiile verzi au sădit aproape 40.000 de plante noi.

”Ieșind din iarnă, a trebuit să facem lucrări de întreținere spații verzi. Zonele pe care le avem plantate din toamnă cu plante anuale și cu lalele, trebuie să facem pe ele lucrări de întreținere. Asta înseamnă plivit, prășit, tratamente dacă este necesar și facem lucrări de întreținere a parcurilor”, afirmă ing. Elena Stănilă, director tehnic Horticultura S.A.

Iar pentru toate aceste lucrări, primăria a plătit aproape 200.000 de euro. Cheltuiala se justifică, spun autorităţile, mai ales dacă se pune la socoteală şi faptul că multe dintre plantele cumpărate anul trecut şi-au depășit perioada de viață. Pentru a reface straturile au fost achiziţionate, în total, 240.000 de fire de flori şi pui de arbuşti. Cele mai multe urmează să fie plantate.

„Anul acesta urmează să fie plantate în lunile mai și până la începutul lunii iunie", precizează Alina Pintilie, purtătorul de cuvânt al Primăriei Timișoara.

La câte spitale şi școli degradate are Timişoara, dar şi la câte alte nevoi are oraşul, investiţia în flori şi arbori este o risipă, spun unii oameni: ”Nu se merită, în niciun caz nu se merită”, - În ce direcție credeți că ar fi trebuit investiți banii respectivi?, ”Nu știu. Probabil în încă un parc pentru copii”, ”Cred că, de multe ori, este de preferat ca acești bani să meargă înspre cultură mai mult. Înspre concerte, de exemplu, difierite evenimente de calitate”.

Alţi timişoreni, în schimb, cred că autorităţile ar trebui să învestească şi mai mult în spaţiile verzi: ”Foarte puțini. Trebuiau mai mulți bani investiți”, ”Vin cu plăcere în România, în Timișoara. De aici am plecat. Îmi place orașul Timișoara, arată tot mai bine”.

Pentru întreg anul 2014 au fost prevăzuţi în bugetul local aproape 500.000 de euro pentru întreţinerea spaţiilor verzi. Este aceeaşi sumă pe care a investit-o primăria şi în 2013.

reporter: I. Sapianu/ M. Hojda
operator: A. Hrișcu/ T. Alasu
editor web: C. Țenche