Protest eşuat vizavi de cei care caută bogăţii în subteranul Timișului

Data publicării:
protest esuat

Cei șase activişti prezenţi în localitatea timişeană Cenei au fost de altfel singurii participanti la protestul împotriva expoatării gazelor de şist. Aceştia susţin că proprietarii terenurilor unde se vor face detonările nu au mai venit pentru că reprezentanţii Primăriei, împreună cu angajaţii firmei care caută gaze naturale şi petrol, le-ar fi promis că vor fi despagubiţi.

”Am înțeles că au fost sunați de primărie oamenii din sat, de ieri de când am fost noi aici, și am împărțit niște fluturași și au fost sunați de primărie, să li se spună că vor fi despăgubiți și să nu își facă nicio problemă”, afirmă Bogdan Bocşa, protestatar.

Pe de altă parte, Gabriel Ilaş, primarul din Cenei, susţine că sunt câteva persoane nemulţumite, însă el nu a împiedicat pe nimeni să participe la protest: ”Noi nu putem încuraja sau descuraja pe cineva. E liberă lumea să protesteze sau să își exprime nemulțumirea. Nemulţumirea lor era legată de faptul că nu au fost informaţi de ce se va întâmpla pe terenul lor, nu că ar fi avut neapărat ceva împotriva acestor acțiuni de prospectare”.

În faţa unui protest eşuat, cei șase activişti care au venit la Cenei le-au împărţit sătenilor, până la urmă, pliante, în care li le explică ce riscuri presupune exploatarea cu material exploziv: ”Și dacă vi se pun cabluri în grădină, să ne chemați, vă rugăm. Pentru că ne otrăvim pamantul, apa, sănătatea”.

”Dacă se va gasi petrol sau gaze sau ce cauta ei aici, oamenilor li se vor lua pământurile, prin expropiere, că așa e moda mai nou, nu cred că vor mai putea face agricultură în momentul în care se vor pune sonde pe terenul lor”, precizează Bogdan Bocşa.

Angajaţii firmei care caută bogăţiile în subteran au instalat deja cablurile. În perioada următoare vor avea loc exploziile propriu-zise. Acestea vor genera o undă de șoc, care va fi măsurată de nişte aparate speciale, care vor stabili dacă în pământ sunt sau nu gaze naturale sau petrol. Comuna Cenei este una dintre cele 16 localităţi din Timiş unde vor avea loc astfel de detonări.

reporter: Adina Iriza
operator: Adrian Hrişcu
editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri