Reabilitarea Domului Catolic scoate la lumină galeriile subterane

Data publicării:
dom dom

Locuri nemaivăzute până acum de ochii turiștilor din Domul Catolic din Timișoara, unul dintre cele mai importante monumente istorice ale orașului, urmează să fie incluse în circuitul turistic. Cripta în care se află oseminte de aproape 3 secole, podul precum și întreaga construcție vor beneficia de reabilitare până în 2021.

"Putem vedea cel mai vechi mormânt sau cel mai vechi preot care este înmormântat în cripta catedralei noastre, este canonicul Tațoli și îl putem vedea pe descrierea lui, în limba latină - Hic dormierum primus - Aici odihnește primul."

Sub Domul Catolic din Timișoara se află unul dintre cele mai misterioase locuri din oraș - cripta în care își dorm somnul de veci 40 de înalte fețe ale bisericii romano-catolice ale zonei.

"Episcopul Stanislavici, bulgar de origine, care a fost înmormântat practic din mijlocul secolului 18."

"În momentul actual avem undeva aproximativ 40 de locuri, sunt 40 de morminte, ultima reașezare dacă ne uităm și pe perioada istoriei dar și în celelalte catedrale, se face o dată la 100 de ani", spune Nicola Laus - preot

Monumentul istoric nu a fost niciodată reabilitat complet, de 3 secole.

"Proiectul nostru se împarte în 2 componente principale - intervențiile pe tot ce înseamnă partea artistică și intervențiile uzuale pe tot ce înseamnă rezistență și instalații. Partea de componente artistice cuprinde tot ce înseamnă partea de zugrăveală murală, toate arcele, toate bolțile vor fi restaurate și se va încerca aducerea la o coloristică și la forma inițială, așa cum a fost Domul acum 280 de ani", continuă Karian Cistelecan - manager de proiect.

Domul Catolic din Timișoara va fi reabilitat cu 5 milioane de euro fonduri europene iar lucrările vor fi finalizate până în 2021.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri