Sărbătoare pentru creștini. La slujba de Bobotează a participat și Mitropolitul Banatului

Data publicării:
agheasma

La slujba de Bobotează de la Catedrală a participat și Mitropolitul Banatului. Mai apoi, credincioșii au putut lua apă sfințită din butoaiele pregătite încă de dimineață: ”Cred că va fi mai bine. În fiecare an, pentru că e de la Dumnezeu”, ”O s-o folosesc pentru liniște, pentru sănătate și pentru spirit”, ”Sper să fie bine. Spor în casă, fericire, sănătate. Să fie de toate”, ”Dacă respectăm tainele Bisericii și facem toate cele ne ajută. Trebuie să fim... nu faptul că venim acum aici, ci trebuie să fim mai aproape de Biserică, de Dumnezeu”.

Credincioșii nu au ținut cont de frigul de afară și au așteptat la coadă ca să primească binecuvântarea preoților: ”Sunt împlinit când vin la Biserică și fac tot ce trebuie pentru credința mea”.

Potrivit datinei creștine de astăzi, timp de opt zile, credincioșii pot sa bea o gură de apă sfințită dimineața pe stomacul gol, însoțind ritualul de o rugăciune. În plus, cu aceeași apă își pot sfinți singuri casele și gospodăriile.

”Credincioșii duc astăzi apă sfințită la moșii, la pământul unde îl au, adică pruni, meri, peri, livezile de pomi și de de altfel, în casele lor. Și se și bea agheasma sfițită, agheasma mare. Fiindcă astăzi, așa cum spune rugăciunea bisericii, firea apelor se sfințește”, ne-a declarat Dumitru Vana, preot.

Conform tradiției, agheasma nu se strică niciodată. În cazul în care aceasta a căpătat mirosul recipientului în care a fost ținută si nu mai poate fi folosită, se varsă într-o apă curgatoare curată sau la rădăcina unui copac.

Reporter: Corina Sfia
Operator: George Ștefăniță
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri