Sari la conținut

Site-uri optimizate pentru nevăzători

De la spitale și până la primării din județul Timiș, câteva instituții au luat măsuri pentru ca site-urile lor să poată fi redate cât mai ușor de softuri speciale cu sinteză vocală, care scot internetul din ceață pentru cei care nu văd.

Așa navighează pe internet un nevăzător, pentru care doar sunetul contează, nu și imaginea. Andrei Strătilă este nevăzător de aproape zece ani. În ciuda handicapului său, tânărul de 30 de ani a terminat inclusiv Facultatea de Drept, însă se confruntă cu diverse probleme atunci când are nevoie de o informație de pe internet.

„Un exemplu concret este site-ul unei universități, care din moment ce ai intrat este foarte greu de navigat, pentru că îi lipsesc un element precum headingurile. Din moment ce s-a reîncărcat pagina, cursorul se duce la începutul paginii și trebuie să parcurg toată pagina de la capăt până trec de tot meniul de linkuri, și atunci ajung la conținutul care mă interesează”, explică Andrei  Strătilă  - nevăzător.

Lucrurile ar putea deveni, însă, mult mai simple, spun specialiștii în IT.

„Fiecare element al paginii web trebuie explicitat. Asta este tot ce trebuie făcut. În principiu, explicitarea presupune doar aplicarea unei etichete, spre exemplu un buton, să nu se numească doar buton, ci să fie un buton -acasă, un buton - căutare, un buton -meniu”, spune Marius Mila – expert IT.          

Dacă majoritatea companiilor private au site-urile concepute astfel încât să fie accesibile și pentru nevăzători, nu același lucru se întâmplă în cazul instituțiilor publice. Puţine dintre ele au făcut paşi în acest sens. Asta, deși legistația îi obligă să ofere acces la mediul informațional online și persoanelor cu handicap.

„Pașii pe care i-am făcut până acum au fost mai întâi pentru persoanele care văd, dar au probleme de vedere, în sensul că am implementat un sistem de mărire a contrastului. Iar pentru cei care nu văd deloc, am făcut ca site-ul să poate fi navigat aproape integral cu ajutorul tastaturii, adică am implementat elemente descriptive în spatele textului”, adaugă și Florin Vidu – ajutor programator la Spitalul Județean Timișoara.

„Informații referitoare la taxe, fiecare își poate plăti taxele online, și informații de interes public. [Care este motivul pentru care nu s-a implementat până acum?] Probabil că este dificil din punct de vedere al costurilor”, spune Daniela Maria Petruț – consilier la Primăria Dudeștii Noi, județul Timiș.

„Există Legea 448/2006 care se referă la drepturile persoanelor cu handicap și care instituie ca principiu accesibilitatea, iar accesibilitatea se referă și la mediul informațional și la cel fizic, iar cel informațional se referă și la pagina web”, precizează Irina Strătilă -  consilier juridic al Asociației pentru Integrarea Persoanelor cu Deficiențe.

„Noi am realizat un audit public pe un eșantion de 30 de instituții publice, din care 10 la nivel național. Pot să vă spun că dintre aceastea, doar 12% corespund cu standardul impus la nivel internațional”, declară Gabriela Barna – directorul Fundației Eos România.

În România există 160. 000 de nevăzători cu deficiență totală de vedere și aproximativ 2 milioane de persoane cu acuitate vizuală scăzută. 

Reporter: Raluca Popa

Operator: Andrei Marina