Spital, caut medici! Unitatea din Moldova Nouă are nevoie de cadre medicale pentru a funcționa

Data publicării:
spital

La începutul anului 2011 au început lucrările de reabilitare și dotare cu aparatură performantă la policlinica Spitalului din Moldova Nouă. După patru ani au fost finalizate. Unitatea sanitară are 15 cabinete și două compartimente în care pot fi efectuate investigații de specialitate. Pe aparatele achiziționate însă cu bani de la Uniunea Europeană începe să se depună praful.

Acest computer tomograf a costat 500.000 de euro. Cu toate acestea, aparatul nu va putea fi folosit decât atunci când un medic, care știe să-l utilizeze, va fi dispus să-și practice meseria în acest spital.

Pentru a putea fi dată în folosință, policlinica ar avea nevoie de cel puțin 10 medici și tot atâtea asistente. Nimeni însă nu s-a arătat interesat de posturile puse la dispoziție de spital.

”Am lansat diferite invitații, prin oferirea posturilor de la Moldova-Nouă, la Facultatea de Medicină din Arad, Facultatea de Medicină din Timișoara, din Craiova, precum și la spitalele județene din aceste orașe, sperând că acolo e o aglomerație, să vadă că și la noi se poate trăi bine, avem aparatură, încercăm să creăm condiții optime, i-aș ruga să vină să vadă măcar”, spune Milorad Brăila, managerul Spitalului Orășenesc din Moldova Nouă.

Reprezentanții unității sanitare cred că medicii nu vin din cauza salariilor mici, mai ales că mulți dintre cei care au muncit în spital au plecat în străinătate tocmai în căutarea unui trai mai bun. Pentru a atrage cadrele medicale, primăria din Moldova Nouă este dispusă să le ofere și o locuință de serviciu sau să le asigure transportul.

”Avem câteva locuințe ANL, mă rog, unele sunt ocupate, dar există posibilitatea, pentru o anumită perioadă de timp, să le oferim și un apartament, sunt convins că o să reușim să-i stabilizăm cumva”, spune Matei Lupu, primarul orașului Moldova Nouă.

Și până când autoritățile reușesc să-i convingă pe medici să vină să lucreze în oraș, oamenii care au probleme de sănătate sunt nevoiți să facă 100 de kilometri până la Reșița sau 160 km până la Timișoara: - ”Eu cam la Timișoara merg tot timpul”, - De ce mergeți la Timișoara? ”Păi acolo sunt medici, aici nu sunt medici. Acum am văzut că au adus și aparatură nouă, frumos, dar să apară și medicii”, ”Ar fi mai ușor, dar așa...trebuie să mergem la Reșița, la Timișoara”, - Și vă e greu, e departe? ”Da, pentru copil”, - De ce credeți că nu vin medici aici? ”Că nu dau bani...și dacă nu dau bani, cum să vină oamenii degeaba?”, - Și dumneavoastră mergeți la Reșița? ”Da, am luat trimitere de la medicul de familie și merg la Reșița”.

Dacă ar funcționa la întreaga sa capacitate, policlinica ar putea să deservească aproape 30.000 de oameni, din Moldova Nouă și din localitățile învecinate.

Reporter: Maria Rohnean
Operator: Adrian Ionescu
Editor web: Călin Țenche

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri