Spitalul din Deva, în Programul național pentru AVC

Data publicării:
deva

Speranță pentru pacienții din Deva care suferă un accident vascular ischemic. Dacă ajung la spital în cel mult 3 ore de la primele simptome, primesc o perfuzie care le va îmbunățăți starea și le va ameliora evoluția ulterioară. Spitalul Județean de Urgență Deva a fost inclus de Ministerul Sănătății într-un program național de tratare a accidentelor vasculare ischemice. Până acum, o astfel de intervenție rapidă putea fi făcută doar în 10 unități medicale din țară sau în cele din Capitală.

Doar anul trecut, la spitalul din Deva au ajuns peste 750 de pacienți care au suferit un accident vascular. Dintre acestia, jumătate au fost diagnosticați cu accident vascular ischemic.

"Neurologii spun că, în ultimii ani, vârsta pacienților care suferă un accident vascular a scăzut considerabil. Dacă în urmă cu 1 deceniu cei mai mulți pacienți aveau peste 60 de ani, acum ajung la spital cu accidente vasculare și oameni de 40 de ani", Andrada Velciov, jurnalist Digi24 Timişoara.

Prin acest program național, pacienții cu AVC ischemic pot fi supuși unei intervenții de urgență care le va ameliora starea de sănătate. De la primele simptome, până la sosirea la spital, nu trebuie să treacă mai mult de 3 ore. Este foarte important de știut că procedura, în cazul unor pacienți cu alte afecțiuni grave, poate provoca efecte adverse serioase.

"Tratamentul constă într-o perfuzie intravenoasă cu o substanță care practic dizolvă cheagul format la nivelul vaselor cerebrale. Este util în măsura în care, dacă se reușește dizolvarea cheagului, pacientul poate să scape de dizabilitate, respectiv deficitul motor să dispară aproape în totalitate. În momentul în care incluzi pacientul în terapie riscul cel mai mare este riscul hemoragic, și poți să îndepărtezi riscul având grijă să respecți toate criteriile de eligibilitate", explică Lavinia Bertalan - medic neurolog. 

Alte 30 de spitale din țară au fost incluse în acest program național pentru accidente vasculare Reprezentanții unității medicale din Deva cred că se oferă astfel o șansă în plus persoanelor cu probleme neurologice acute.

"Vom vedea că rezultatele vor fi pozitive, și anume un număr mare de pacienți vor beneficia de acest tratament și un număr mare de vieți vor fi salvate. Nu este tot una să stăm și să dăm un tratament anticoagulant și vasodilatator la pacienții cu accident vascular și să vedem ce se va întâmpla și să facem un tratament etiopatogenic și să salvăm în timp scurt viața pacientului", adaugă Ioan Demeter - purtător de cuvânt Spitalul Județean din Deva.

Până acum, tratamentele de urgență în cazul unui accident vascular ischemic puteau fi făcute doar în spitalele din București și în alte 10 unități sanitare din 6 județe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri