Studenții din Timișoara, vegheați în permanență 

Data publicării:
camere in complex

În acelaşi timp, reprezentanții unor universități au sporit măsurile de securitate și au amplasat camere video în cămine.

În câteva săptămâni, în Policlinica Studențească din Campusul Universitar studenții vor putea nu doar să meargă pentru probleme medicale, dar și pentru a depune sesizări sau pentru a da declarații în cazul unor incidente neplăcute. Poliția Locală va avea acolo un post permanent, după ce numeroase incidente au tulburat liniștea stundenților cazați în cămine.

„Este un loc unde permanent vom fi prezenți, va fi cineva acolo.  În campusul universitar întotdeauna a fost o viață, în special de noapte, mai tumultoasă”, precizează Dana Seracin, purtătorul de cuvânt al Poliției Locale Timișoara.

De altfel, de două săptămâni, agenții Polției Locale patrulează în permanență în zonă, după ce tinerii susțin că nu se mai simt în siguranță.

„Au fost foarte multe scandaluri, chiar a murit un băiat recent și sincer nu e sigur. Ți-e teamă când ieși seara? Sincer, da, și prefer să nu ies seara”, povestește o studentă.

„S-au întâmplat cazuri și este bine că se înființează aici în Complex. În general certuri, bătăi de stradă, lucruri de genul aceasta”, este de părere un alt student.

„Au fost anumite incidente în vara anului acesta, întrucât un tânăr a fost omorît în complexul studențesc și anumite bătăi. Noi am reușit să tragem un semnal de alarmă și se pare că a fost luat în considerare”, povestește Sebastian Ștefănigă, președintele ASSEUT.

Incidentele au determinat și instituțiile de învățământ superior să ia măsuri. Universitatea de Vest din Timișoara a investit aproximativ 52.000 de lei ca să amplaseze camere video în cele șapte cămine din zona Complexului Studențesc.

„În momentul de față, sunt 88 de camere, deci practic avem o medie de două camere pe fiecare palier din cămin. Mai sunt câteva zone unde am dori să creștem gradul de monitorizare și de siguranță. E vorba de zonele perimetrale ale căminelor, am vrea să punem camere de luat vederi pe rastelurile de biciclete, sau în zona spălătoriilor”, adaugă și Laurențiu Georgescu – directorul administrativ al UVT.

„Tot ce se întâmplă în exteriorul, dar și pe holurile căminelor este, acum, monitorizat de cele 88 de camere video. În acest fel, conducerea universității îi supraveghează îndeaproape pe studenți și poate interveni în cazul unor incidente” - Raluca Popa, reporter Digi24 Timișoara.

Imaginile surprinse de sistemele de supraveghere se pot folosi și ca dovezi pentru agenții Poliției Locale, în cazul în care aceștia le vor solicita. Deși anul universitar a început de curând, evenimentele neplăcute nu au întârziat să apară.

„Toate organele care au nevoie de probe și care vor să aibă aces la sistem vin la noi, ne cer înregistrarea și noi le-o dăm. Diferite situații de la certuri, furturi, bătăi între studenți, deci tot felul de situații în care sistemul a fost foarte eficient”, spune Dan Bozîntan – Șeful serviciului de pază din cadrul UVT.

Potrivit datelor Poliției Locale Timșoara, doar în ultima săptămână s-a intervenit pentru aplanarea a trei scandaluri iscate în Complexul Studențesc. Totodată, în ultimele două zile s-au aplicat 35 de sancțiuni contravenționale în valoare de 35.000 de lei pentru diverse fapte. 

Reporter: Raluca Popa

Operator: Mihai Pop

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri