Sari la conținut

Teatru... pe uliță. "Barosul satului" cutreieră 15 localități din județele Timiș și Arad

Timp de trei săptămâni, actorii au pregătit piesa "Barosul satului". Premiera a avut loc sâmbătă, în centrul localității. Hodu Peter, actor la Teatrul Național din Szeged, a venit pentru prima dată în România și recunoaște că acest mod de a face teatru este o experiență plăcută. ”Suntem înțepeniți în teatre de stat și oportunitatea asta de a veni cu o echipă nouă și să fim împreună tot timpul și să facem din zero ceva este un lucru foarte bun”, spune el.

Timea Vința a terminat facultatea la Târgu Mureș, iar acum este actriță la Teatrul de Păpuși din Cluj-Napoca. La Tormac a jucat rolul unui soldățel, a fost soție, dar și naratoare. ”Mi s-a părut o provocare și mi s-a părut ceva ce poate să aducă numai bine”, precizează ea.

”E ceva deosebit. Nu a mai fost. Nu am mai avut ocazia să vedem așa ceva aici la Tormac”,
”Mi-a plăcut foarte mult. A fost foarte interesant”,
”Nu aduce tot timpul așa ceva în Tormac și a fost bun... eu zic”, spun localnicii.

Proiectul "Teatru în aer liber în Banat" a fost pus la cale de actorul Géza Aszalos, de la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely" din Timișoara. El își propune să promoveze cultura în rândul maghiarilor care nu au posibilitatea să meargă la teatru, la oraș.

”Pe viitor noi vrem să continuăm acest proiect. Este al doilea an când am reușit să aducem teatrul la sat”, ne-a precizat el.

Majoritatea locuitorilor din localitatea Tormac sunt de etnie maghiară. ”E o bucurie pentru noi pentru că, în ultimul timp, și mă gândesc aici la ultimii 20 de ani, că un proiect de acest gen nu a mai avut loc nici aici în Tormac și nici în zonă”, ne-a declarat Karol Csaki, primarul comunei Tormac.

În următoarele două săptămâni, actorii vor merge cu "Barosul satului" în alte 15 localități din județele Timiș și Arad.

Reporter: Angela Novăcescu
Operator: Mihai Pop
Editor web: Călin Țenche