Sari la conținut

Ziua Naţională, fără paradă, la Timişoara


„Foarte frumos. Mai mult pentru cei mici, să îi învăţăm să fie cât mai patrioţi”, spune un timișorean.

[Ţie ce ţi-a plăcut?] Cercul soldaţilor”.

Militarii au fost urmaţi de poliţişti, jandarmi şi pirotehnicieni care au pus în scenă exerciţii specifice.

„Eu asta am vrut să văd. Fiind soţie de militar îmi doresc să văd. Îmi place. Mă simt foarte român”, adaugă un alt timișorean prezent la manifestări.

Ca în fiecare an, la lăsarea serii, militarii au participat la retragerea cu torţe. Câteva zeci de soldaţi, cu făclii aprinse în mână, au plecat din faţa Catedralei Mitropolitate înspre Palatul Administrativ şi apoi în Piaţa Victoriei.

Şi la Deva, sute de oameni au participat la evenimentele dedicate Zilei Naţionale. Recitalul cu melodii patriotice susținut de Dumitru Fărcașu a fost momentul de debut al festivităților. Locuitorii din Deva au participat apoi la parada militară. desfășurată în centrul oraşului.

„Foarte frumos, nici nu mă așteptam să fie atât de frumos”, spune o localnică.

„[Ce ți-a plăcut cel mai mult?] Mi-au plăcut soldații. [Care soldați, toți?] Toți, și pompierii”, a povestit și un copilaș prezent la paradă.

Manifestări de 1 Decembrie au avut loc și în Hunedoara. Acolo primăria a organizat un spectacol în aer liber și jocuri de lasere, pentru care au fost alocate de la bugetul local 60 de mii de lei. La Arad, ceremonia de Ziua Naţională a României a început, la fel ca în fiec are an, cu o slujbă şi depuneri de coroane la mormintele "corifeilor Marii Uniri" Vasile Goldiş, Şefan Cicio Pop şi Ioan Suciu. A urmat o defilare a membrilor Batalionului 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu". Manifestările au continuat în centrul oraşului, la Crucea Martilor, unde au fost depuse coroane de flori.

La Timișoara, sărbătoarea a continuat și seara. În Piața Victoriei a fost și Caterina Ledrer, care ne-a vorbit despre evenimentele ce au avut loc în centrul Timișoarei.

Reporteri: Caterina Ledrer, Andrada Velciov

Operatori: George Ștefăniță și Tiberiu Mariș