Sari la conținut
News Alert

Eliminarea taxei auto accelerează vânzările

Eliminarea timbrului de mediu, celebra taxă care îi facea pe proprietarii de mașini să plătească diferențiat înmatricularea automobilului, a crescut vânzările de mașini. Cele mai căutate sunt automobilele la mâna a doua, pe care samsarii le vând acum pe bandă rulantă. Şoferii sunt interesați să cumpere mașini second hand într-o stare bună, cu o vechime de maximum 7 ani și cu un rulaj mic.

„Cât de cât să fie curată, că dacă omul o cumpără nu poate să o cumpere murdară. Un pic de toaletă. În rest, așteptăm clienți”, spune un vânzător din târgul de mașini.

Nu e loc să arunci un ac în piețele de mașini second hand din Timişoara. De când nu mai trebuie să dea bani în plus pentru timbrul de mediu, oferta este tot mai mare, iar cumpărătorii se pot orienta liniștiți și spre mașinile mai vechi.

„Piaţa este mult mai bună pentru piaţa de maşini mai ieftine, în sensul că lumea cumpără mult mai repede maşina, nu mai este discuţia este eliminată taxa cât e”, explică Claudiu Gherban, comerciant auto.

Potrivit Direcţiei de Permise şi Înmatriculări Auto, anul trecut, în luna februarie s-au adus în România peste 22.000 de mașini second hand, iar în prezent numărul lor s-a triplat. Încă dinainte de eliminarea timbrului de mediu, piețele auto au fost luate cu asalt.

„Când au venit aici în număr mare? Au cumpărat mai mult înainte de anul nou, când știau că se elimină taxa. Și prețurile au rămas aceleași de anul trecut”, spune Dan Gornic, comerciant auto.

De când a fost eliminată taxa auto, oamenii știu ce vor să cumpere atunci când merg într-o piața de mașini.

„Ca marcă, de obicei, Audi și Volkswagen sunt în topuri și eventual, pentru tineret, BMW-urile. Majoritatea optează pentru modelele mai noi, deci toți care vor, vor 2010, 2011, toți se gândesc că dacă s-a scos taxa, le convine să ia un lucru mai bun”, continuă un alt comerciant auto.

„Vă gândiţi că banii pe care trebuia să îi daţi pe această taxă să îi învestiţi într-o maşină mai nouă sau mai veche? Ce v-ar interesa? Mai nouă, mai nouă, după aia ne uităm. Euro 4 sau 5. E mai bună, nu. Ţine mai mult decât un euro 2 sau un euro 3”, spune un potențial client.

Conform statisticilor, în luna februarie 2016 au fost înmatriculate în Timiş 1.056 de maşini second hand, iar la nivelul întregii ţări - 22.850 de autoturisme. Asta, în timp ce numai luna aceasta, în România numărul lor a crescut la 67.413.