Salvarea vine de peste Dunăre

Data publicării:
medic
În timp ce specialiștii nostri fug în Occident, autoritățile din Moldova Nouă au fost nevoite să apeleze la un medic din Serbia pentru a se îngriji de oamenii din oraș. Medicul dermatolog trece Dunărea săptămânal pentru pacienții care vin la spitalul din oraș. Josa Lotrean a fost angajat la spital anul trecut. Acum, medicul sârb vine din Vârșeţ ca să consulte pacienţii din zonă, iar cu mulți dintre ei vorbește chiar în limba sârbească.

„E mult mai bine ca data trecută. Se poate sa va dati jos haina sa vedem ce facem pe mai departe”, pornetșe Josa Lotrean, medic dermatolog.

Josa Lotrean este medic de 25 de ani. A urmat studiile la Universitatea de Medicină şi Farmacie "Victor Babeș" din Timișoara. A ajuns să îndrăgească România și oamenii ei. Acum, în fiecare marţi după-amiaza trece granița ca să meargă La Spitalul Orășenesc Moldova-Nouă. Uneori, aici îl așteaptă chiar și peste 20 de pacienți.

„În România sunt aproape de casă și în acest sens am hotărât să vin aici. Chiar mă întrebam de multe ori ce a făcut populaţia din această zonă când a avut nevoie de dermatolog”, spune Josa Lotrean.

Pentru locuitorii din Clisura Dunării medicul dermatolog era un lux. Cea mai apropiată localitate în care sunt oferite astfel de servicii se afla la 100 de kilometri.

„Pentru mine a fost o scăpare. Am avut ceva probleme foarte grave de sănătăte cu urticarie cronică. Dar domnul doctor m-a ajutat foarte mult.”

„E mai aproape, putem să ajungem mai repede. Înainte unde mergeați la dermatolog? La Reșița.”

„Ar fi trebuit să fie de mai de mult. Probleme sunt ca și în alte spitale nu numai la noi.”

Policlinica spitalului a fost complet renovată și dotată cu aparatură performantă cu bani de la Uniunea Europeană. Condițiile ca-n Occident, puse la dispoziția cadrelor medicale în 2015, nu au stârnit internes mai bine de un an. Doar 3 medici sunt angajați aici și toți fac naveta.

„Un medic dermatolog care vine din Serbia, un medic balneofiziokinetoterapeut care vine din Resita și un medic oftalmolog care vin din Orșova judetul vecin. Noi am scos aceste posturi la concurs le-am republicat si asteptam in continuare medici doritori sa lucreze în policlinica noastra”, susține Sebastian Pătroi, managerul interimar al spitalului.

Autoritătile au reușit să aducă medici și pentru alte secții.

„Prima perioada de mandat a fost destul de complicată în Moldova Nouă. Împreună cu noul manager al spitalului am încercat să cautăm variante pentru a dota spitalul cu cei mai importanți medici”, explică și Adrian Torma, primarul orașului Moldova Nouă.

În ultimii zece ani peste 40.000 de specialiști le-au cerut autorităților documentele necesare pentru a profesa în străinătate. Potrivit Colegiului Medicilor din România anual 3000 de cadre medicale intră în sistem în vreme ce 3500 părăsesc sistemul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri