Sari la conținut

Scandal pentru un lup blând

Un lup care nu se mai dădea plecat din curtea unui localnic din Bran a iscat un veritabil scandal între jandarmi, primarul localităţii şi o asociaţie pentru protecţia animalelor.  Până la urmă, problema a fost rezolvată chiar de respectivul animal, care s-a întors linistit în pădure. Duminică, autorităţile l-au pândit din nou şi au reuşit să îl tranchilizeze şi să îl ducă la rezervaţia de urşi de la Zărneşti, unde mai sunt şi alţi lupi. Numai că, animalul s-a trezit din somn, iar când ar fi trebuit să fie eliberat în rezervaţie, cuşca s-a rupt, iar lupul a fugit în pădurea care înconjoară rezevaţia. Reprezentanţii asociaţiei Milioane de Prieteni spun că în pădurea respectivă mai sunt haite de lupi şi animalul scăpat probabil va reuşi să se integreze.  

Lupul a intrat în curtea localnicului, aflată chiar la marginea pădurii, puţin după lăsarea serii, în jurul orei şase.

"A stat câteva ore aici. E prima dată când vine în curte aşa aproape. Altădată mai venea, dar când făceai gălăgie mai fugea, dar acum se joacă cu câinii", Gheorghe Arişanu, proprietarul casei.

În zonă, au ajuns imediat, un echipaj de jandarmi, primarul localităţii şi o echipă de la o asociaţie pentru protecţia animalelor. Încercând să găsească soluţii, între autorităţi s-a iscat un scandal.

 

„În această situaţie nu avem ce să facem pentru că noi nu vrem să omorâm acest lup, noi am venit să îl ajutăm. Daca tranchilizăm acest lup la -3 grade şi acesta fuge în pădure, nu avem cum să îl oprim, pentru că el intră şi iese când doreşte din această curte. Şi este riscul să moară", Ioana David, vicepreşedinte Asociaţia Milioane de Prieteni.

Aşa că până la urmă, autorităţile au aşteptat ca animalul să plece de bunăvoie.

„În momentul de faţă noi asigurăm zona şi stăm şi ne uităm cu mâinile în sân, pentru că legea nu ne permite să luăm alte măsuri, din păcate asta este", Rareş Rădăcină, primar comuna Bran.

„Până când nu avem o lege prin care jandarmeria sau poliţia sau cum se va decide de către Ministerul Mediului să intervină, vom aplica aceleaşi norme. Iar pentru orice relocare sau recoltare a animalului, în funcţie de dinamică, trebuie să se obţină acord de la Ministerul Mediului", Ciprian Băncilă, prefectul judeţului Braşov.

În jurul orei 3 dimineaţa, animalul s-a retras în pădure. Dacă lupul va reveni, se va încerca prinderea lui şi mutarea într-o altă zonă.

Reporter: Ruxandra Morar
Operator: Mihai Stan