Sari la conținut

Ziua Îndrăgostiţilor | Practici şi preferinţe

Evoluţia tehnologiei nu schimbă felul în care românii aleg să cumpere cadouri persoanelor iubite. O dovedeşte un studiu realizat de o companie bancară, conform căruia îndrăgostiţii preferă să ofere daruri cumpărate personal şi nu de pe internet. În schimb, cina romantică rămâne metoda preferată a majorităţii de a sărbători ziua de Sfântul Valentin.

Un studiu referitor la plăţile efectuate cu cardul arată că în ultimii trei ani cheltuielile de Ziua Îndrăgostiţilor au crescut cu 49% . Peste 90% dintre cei care cumpără un cadou persoanei iubite aleg să o facă direct, nu de pe internet.

„Nu sunt ca şi cumpărăturile, ca orice fel de cumpărături, adică mă uit pe internet, achiziţionez câteva lucruri şi bifez rezolvarea lucrurilor. Cadoul este dedicat, cadoul este special pentru cineva. Presupune chiar un contact personal, material cu obiectul”, explică Otilia Hedeşan, etnolog.

Datele din studiu arată şi că cei mai mulţi europeni cumpără cadoul pentru 14 februarie pe ultima sută de metri. În ultimii trei ani, spre exemplu, 47,4 milioane de tranzacţii au fost realizate cu o zi înainte de sărbătoarea îndrăgostiţilor. Dar, deşi petrec cea mai mare parte a timpului pe telefon sau tabletă, tot mai mulţi tineri ţin să meargă personal să cumpere ceva special pentru persoana iubită.

„Cel mai bine e să pui mâna pe el, să îl simţi să ştii că l-ai atins şi ştii cum e, să fii sigur de el. De pe internet şi mai costă şi transportul.”

„Contează şi calitatea doar dăruim ceva cuiva drag.”

„Eu zic că mai bine pui tu mâna ca să fii tu sigur că e mărimea necesară, exact ce îi place fără să... poţi să ai şi surprize când cumperi online.”

Cina romantică e în continuare o reţetă de succes pentru mii de cupluri din România care vor să celebreze iubirea. Spre exemplu, faţă de 2014, cheltuilelile în restaurante de ziua îndrăgostiţilor au crescut cu 102%.

Sfântul Valentin e sărbătorit în ţara noastră din 1990 încoace, după model occidental. În mod tradiţional, românii celebrează iubirea în 24 februarie, de Dragobete.