Ce este dislipidemia și care sunt simptomele ei

Data actualizării: Data publicării:
dr daniela nica
Dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă

La analizele uzuale, suntem atenți la nivelul colesterolului și al trigliceridelor. Modificarea valorilor acestor grăsimi din sânge este o afecțiune numită dislipidemie. Netratată, poate duce la complicații grave. Ce este mai exact dislipidemia, care sunt cauzele și cum poate fi tratată, ne spune dr. Daniela Nica, medic specialist Medicină internă.

Dislipidemia, definită prin niveluri nesănătoase ale unuia sau mai multor tipuri de lipide (grăsimi) din corp, este una dintre principalele cauze ale bolilor cardiovasculare, de aceea trebuie descoperită și tratată din timp. Afecțiunea nu are manifestări clinice, dar poate fi diagnosticată rapid și simplu, în cadrul unei consultații de medicină internă. În urma consultului fizic și a anamnezei, medicul va identifica factorii de risc – obezitate, sedentarism, fumat, dietă dezechilibrată – și va solicita investigații suplimentare, pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.

Cele mai importante analize medicale indicate pentru verificarea nivelului de grăsime din sânge sunt trigliceridele și colesterolul (LDL colesterol, HDL colesterol și colesterol total). Dacă pacientul suferă de dislipidemie, atunci medicul va recomanda un regim alimentar, schimbarea stilului de viață și, la nevoie, administrarea unor medicamente speciale.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri