De ce sunt antibioticele prescrise, de obicei, pentru perioade de 7, 10 sau 14 zile

Data publicării:
Untitled
Dr. Andrei Rogoz, medic specialist Boli infecţioase

Utilizarea antibioticelor după ureche sau pentru perioade mai mici decât cele prescrise de medic duce la rezistența la aceste medicamente. Despre utilizarea corectă a antibioticelor şi importanţa tratamentelor făcute doar la indicaţia medicului discutăm cu dr. Andrei Rogoz, medic primar Boli infecțioase.

Recomandarea pentru administrarea unui antibiotic trebuie să vină întotdeauna din partea medicului și nu trebuie făcută la cererea sau chiar insistențele pacientului. Cel mai adesea, medicul de boli infecțioase este cel care trebuie să decidă asupra justeții recomandării tratamentului antibiotic, asupra perioadei pentru care medicamentul trebuie administrat și asupra eventualelor ajustări ale acestor recomandări, pe parcursul tratamentului.

Este de preferat ca tratamentul cu antibiotice să fie cât mai țintit, pentru a nu afecta întreaga floră bacteriană, ci doar speciile și tulpinile implicate în boala infecțioasă care trebuie tratată. În acest scop, de cele mai multe ori, atunci când starea pacientului o permite, vor fi așteptate rezultatul culturii bacteriene, pentru identificarea germenilor implicați, dar și antibiograma, pentru a administra un antibiotic la care bacteriile respective sunt sensibile.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri