Ecografia mamară și mamografia: Când sunt recomandate aceste evaluări imagistice și când este nevoie de operație

Data actualizării: Data publicării:
Dr. Ștefan Voiculescu, medic chirurg oncolog
Dr. Ștefan Voiculescu, medic chirurg oncolog

Ecografia mamară și mamografia sunt investigații valoroase pentru depistarea bolilor de sân. Când sunt recomandate aceste evaluări imagistice și când este nevoie de operație, discutăm cu dr. Ștefan Voiculescu, medic chirurg oncolog.

Cancerul de sân, cel mai frecvent tip de cancer la femeile din România, poate fi diagnosticat din timp prin investigații de screening ușor de efectuat. Principala investigație de screening este mamografia, recomandată anual tuturor femeilor cu vârsta peste 40 de ani, chiar și în lipsa unor semne și simptome de cancer, pentru că această boală are manifestări clinice doar în stadiile avansate.

Pentru femeile cu vârsta sub 40 de ani, este indicată ecografia de sân pentru screeningul cancerului de sân în locul mamografiei. Investigația poate fi repetată ori de câte ori este nevoie, pentru că nu implică iradiere, astfel încât poate fi realizată chiar și în timpul sarcinii sau la pacientele care alăptează. Dacă este identificat un nodul suspect, medicul poate recomanda o biopsie, pentru diagnosticul de certitudine.

Articol susținut de SANADOR, mai multe detalii pe www.sanador.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri