Video Exclusiv Statul la stat. "Asta e de când lumea, a murit cineva de așa ceva?". Cum ajung românii să își ia zilnic porția de pesticide

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
rosii in sera
Abia așteptăm să mâncăm legume românești, dar ne otrăvim fără să știm. Foto: Captură TV Digi24

România nu testează atât cât ar trebui fructele și legumele care ajung pe piață, pentru a vedea ce cantitate de pesticide conțin. O recunoaște ministrul Agriculturii Petre Daea, care spune că ne-ar trebui mai multe laboratoare. Deși oficialii statului asigură populația că legumele și fructele de pe piață sunt numai bune de mâncat, în realitate, statul român nu are o imagine clară a cantității de produse contaminate. Urmăriți un nou episod al campaniei Statul la stat.

"Petre Daea, ministrul agriculturii: Veniți cu mine în teren și observăm aceste lucruri, da? Vă mulțumesc, să fie oamenii siguri că au ce trebuie și producțiile sunt de calitate

Reporter: Producătorul acolo, trece în acel caiet...

Petre Daea: Nu, nu,nu... nu trece în acest caiet

Reporter: Adică autoritatea verifică niște documente, nu...

Petre Daea: Autoritatea fitosanitară, prin specialiști care sunt un număr delimitat, urmăresc în fazele tehnologice modul în care producătroul agricol aplică tehnologia"

Președinte InfoCons: "Real nimeni nu știe"

"Dormiți liniștiți, statul român veghează pentru voi". Cam acesta este mesajul pe care autoritățile și instituțiile statului cu rol în controlul și monitorizarea reziduurilor de pesticide din fructe și legume îl transmit românilor. Adevărul este că statul român habar nu are ce cantitate substanțe chimice conțin majoritatea fructelor și legumelor care ajung pe mesele noastre. Și asta pentru că se testează foarte de puțin.

Sorin Mierlea, președinte InfoCons: "Real nimeni nu știe și este o mare problemă asta cu publicitatea a tot cea ce înseamnă monitorizarea și controlul fiindcă în mod normal este din bani publici, angajați de noi, pentru noi ca să ne asigure siguranța și sănătatea dar nu știm nici pe cine au controlat, nici când au controlat, nici rezultatele controlului."

Instituția care se ocupă de verificarea fructelor și legumelor produse în țară este Autoritatea Națională Fitosanitară. Are doar două laboratoare, unul la București iar celălalt la Mureș.

Anul trecut, România a avut o producție de 2.294.000 de tone de legume și 716.000 de tone de fructe. Cât a fost testat din această cantitate? Răspunsul este halucinant. Au fost luate doar 2.631 de probe. Dintre acestea au fost descoperite doar 18 produse care înregistrau valori ale pesticidelor, peste limita admisă.

"Paulina Gabor, director ANF: Ați văzut că este 1 la sută din tot numărul de probe, neconformitățile...

Reporter: 18 cazuri

Paulina Gabor: Da. persoanele acelea să știți că sunt monitorizate cu... producătorii

Reporter: Da. Cum vi se par aceste 18 cazuri din producție fructe și legume în România?

Paulina Gabor: Acesta este rezultatul muncii colegilor din teritoriu.

Reporter: Satisfăcător rezultatul, mulțumitor pentru instituția dumneavoastră?

Paulina Gabor: Da, pentru că nu avem neconformități multe.

Reporter: Poate pentru că nu testați mai mult, doamnă?

Paulina Gabor: Nu cred."

Deși cantitatea de legume și fructe despre care statul român nu știe ce substanțe chimice conțin este imensă, doamna director ne asigură că totul este... în regulă. Pe lângă teste sunt și alte modalități de control cum ar fi verificarea producătorilor care sunt obligați să dețină un registru de evidență a tratamentului. Adică să noteze într-un caiet ce pesticide folosesc, în ce cantitate și când le aplică. Când vine controlul trebuie să arate caietul. Ce garanție au angajații statului că datele de acolo sunt corecte? Niciuna.  

"Reporter. Cu siguranță, majoritatea dintre ei folosesc produse omologate, nu folosesc produse ilegale, dar cantitatea în care sunt folosite acele produse, dumneavoastră nu le puteți controla, asta încerc să...

Paulina Gabor, director ANF: Și eu v-am zis că asta este capacitatea noastră analitică

Reporter: Acum.

Paulina Gabor, director ANF: Da.

Reporter: De ce aveți doar două laboratoare?

Paulina Gabor, director ANF: Pentru că nu a impus momentan, au fost...

Reporter: Păi, la 2.294.000 de tone de legume și 716 mii de tone de fructe, spuneți că nu s-a impus?

Paulina Gabor, director ANF: Pentru că am avut necesarul... necesarul, noi ne-am îndeplinit această activitate de control oficial, probabil că în viitor în funcție de care vor fi evoluțiile, se vor face și investiții în acest domeniu, nu că noi nu am făcut, investiții s-au tot făcut dar doar în aparatură."

Legumicultor: Asta e de când lumea, a murit cineva de așa ceva?

"Legumicultor: Toată lumea forțează, care nu forțează? Că dacă nu forțezi când e de forțat, poimâine le dai pe degeaba, nu scoți nici investiția, cât e sămânța, cât e tot ce este.

Reporter: Păi și nu otrăvești clientul?

Legumicultor: Nu, că nu se bagă în doze... Asta e de când lumea, a murit cineva de așa ceva?

Reporter: Matale poți să duci marfă fără să îți fie analizată?

Legumicultor: Păi da.

Reporter: Da?

Legumicultor: Păi da. Cine o analizează. Am dus un solar d-ăsta o dată la Pucheni, cine a analizat? E cineva să analizeze, cine să analizeze.

Reporter: Organele de control ale statului or știi ce spui matale acum?

Legumicultor: Păi de unde să știe? Nu știe nimic, toată lumea știe numai ăia care trebuie nu știe.

Reporter: Vin controale pe aici?

Legumicultor: Nu, ce să facă, ce să controleze?

Reporter: Nu.

Legumicultor: Păi dar ce să controleze?

Reporter. Calitatea produsului.

Legumicultor: Nu am întâlnit pe nimeni."

Petre Daea: Noi tot timpul facem ce trebuie

Ne întoarcem în liftul de la Parlament unde discuția cu ministrul agriculturii continuă.

"Reporter: Adică autoritatea verifică niște documente, nu...

Petre Daea, ministrul agriculturii: Autoritatea fitosanitară, prin specialiști care sunt un număr delimitat, urmăresc în fazele tehnologice modul în care producătorul agricol aplică tehnologia

Reporter: Verifică niște documente

Petre Daea: Ascultați-mă verifică substanțele, verifică situația din teren, vede planta fitosanitar, urmărește dacă sunt boli, dacă sunt dăunători, astea sunt lucruri tehnice

Reporter: E vreo garanție că producătorul ăla chiar respectă ce pune în hârtie?

Petre Daea: Este o garanție pentru că se urmărește de către specialist și se verifică evident din punct de vedere chimic în laboratoarele de specialitate.

Reporter: O ultimă întrebare și vă las.

Petre Daea: Vă rog.

Reporter: Considerați că se testează suficient în România, fructe și legume?

Petre Daea: A, nu, spun că e loc de mai mult.

Reporter: Știți de ce pentru că sunt doar două mii și ceva de teste în programul anual, la o producție foarte mare.

Petre Daea: Sigur că nu poate să facă la toate produsele respective, dar la începutul fiecărei producții face această testare și atunci are siguranța că produsul este în regulă.

Reporter: Și de ce nu se face mai mult, domnule ministru, de ce nu se iau mai multe laboratoare, sunt doar două București și Mureș!?

Petre Daea: E o întrebare bună, lucrăm și facem și mai multe laboratoare și facem și mai multe probe.

Reporter: Când?

Petre Daea: Tot timpul.

Reporter: De acum înainte.

Petre Daea: Tot timpul, noi tot timpul facem ce trebuie."

Legumicultor: În realitate este o otravă pentru consumatori

"Legumicultor:  Din păcate este adevărat, nu toți legumicultorii dau îngrășământul normal care ar trebui dat la roșii și se dă cu anumită substanță, se numește etrel, care într-un timp record în câteva zile roșia se înroșește să fie bună de mâncat dar în realitate este o otravă pentru consumatori.

Reporter: Sunt mulți legumicultori în zonă care folosesc aceste metode mai dubioase?

Legumicultor: Marea majoritate.

Reporter: Este incredibil ce ne ziceți.

Legumicultor: Dar este adevărat."

Verificarea produselor care vin din import intră în sarcina Autorității Naționale Sanitar Veterinare. Anul trecut instituția a realizat doar două mii de teste dintre care doar 47 au ieșit neconforme. Chiar și așa, șefii de aici ne asigură că fructele și legumele ajunse pe piață sunt... în regulă.

"Reporter: Oamenii se pot întreba pe bună dreptate dacă din cantitatea totală de importuri care probabil e de sute de mii sau milioane de tone de fructe și legume care ajung în România în fiecare an, poate aceste două mii de probe sunt insuficiente. Și atunci, de unde știm că celelalte produse...

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: Este foarte important de spus, toate aceste produse care vin sau care fac obiectul punerii pe piață sunt însoțite de declarații de conformitate și certificate sanitare care sunt asumate de către instituții ale statului

Reporter: Ale statului de unde provin  

Ioan Oleleu, vicepreședinte ANSVSA: Iar agentul economic are această obligativitate de a respecta tot ce înseamnă normele de siguranță a alimentelor din UE."

Așadar în fiecare zi consumăm fără să știm fructe și legume crescute cu pesticide. Chiar dacă nivelul de substanțe chimice pe care le conțin rămâne în limitele admise de legislația europeană, consumul constant ne îmbolnăvește fără să ne dăm seama. Bolile neurologice degenerative sau diverse forme de cancer sunt doar două exemple de afecțiuni care sunt în strânsă legătură cu alimentele pe care le consumăm. Statul român nu a făcut până acum niciun studiu, nicio analiză pentru a stabili legătura dintre îmbolnăvirea populației și factorii toxici din jurul nostru fie că vorbim de pesticidele din alimente ori noxele din atmosferă.  

Radu Țincu, medic toxicolog: "Din păcate. România nu poate trage astfel de concluzii pentru că nu are date cu privire la toxicitatea mediului, a solului, a apelor sau a fructelor și legumelor pe care le consumăm, astfel încât să vedem dacă într-o anumită zonă creșterea incidenței cancerului gastric de exemplu ar putea fi corelată cu expunerea la arsenic. Cu alte cuvinte, ne îmbolnăvim, vedem că ne îmbolnăvim, dar nu știm de ce. Da, din păcate nu avem o evaluare suficientă a toxicelor."

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri