Exclusiv Statul la Stat. Povestea patronului de pompe funebre care timp de trei zile a fost director de spital

Toma Petcu Data actualizării: Data publicării:
marius ghinet neamt statul stat
FOTO: Marius Ghinet - captura Digi24

Criza generată de COVID-19 a arătat încă o dată că politicienii nu pot lăsa la o parte războiul pentru funcții publice nici măcar în situaţii limită. În timp ce Spitalul Județean Piatra Neamț se transforma rapid într-un focar de infecție, PNL şi PSD se luptau să își instaleze propriii oameni la conducerea spitalului. Social democraţii i-au acuzat pe liberali că au numit ca manager un patron de pompe funebre!, fără nicio legătură cu sistemul medical. Aşa că l-au înlocuit. A venit rândul liberalilor să îi acuze pe social democraţi că vor doar să controleze achiziţiile şi angajările din spital.

Marius Ghineţ este cel care a stârnit furtuna politică la Neamţ. De aproximativ un an este membru PNL, înainte făcând politică la PMP. Conduce o afacere, în domeniul serviciilor funerare, pe care o consideră de succes. Numirea la şefia celui mai mare spital din judeţ l-a scos din anonimat.

Marius Ghineţ, patron de pompe funebre: "Singurul lucru de care s-au legat e societatea de pompe funebre care este un bussines de familie de 15 ani. Haideți să fim realişti! "

Reporter: E un bussines care merge?

Marius Ghineţ: "Bineînţeles, care merge de 15 ani, eu am mai avut şi alte businessuri, şi selecţii, şi plasare de personal, şi cursuri de formare profesională, am făcut mai multe businessuri, niciunul nu a dat faliment".

În paralel cu bussinesul de pompe funebre conduce şi firma primăriei din Piatra Neamţ care se ocupă cu asfaltarea drumurilor din oraş. Spune că experienţa managerială l-a recomandat pentru a conduce şi spitalul.

Marius Ghineţ: "Eu sunt economist de 11 ani, îmi administrez propriile afaceri și nu numai pe ale mele. De 20 de ani, sunt economist, sunt expert în achiziţii publice, sunt manager..."

Numirea liberalului Marius Ghineţ la şefia spitalului judeţean a venit după 3 mandate eșuate

La început de pandemie, în funcție era Toader Mocanu, înlocuit de Florin Apostoae pentru nici o săptămână, demis apoi de ministrul Sănătății și schimbat cu Daniela Marcoci.

Imediat după ce România intra în stare de urgență, șeful Consiliului Județean Neamț, social-democratul Ionel Arsene instalează în fruntea spitalului un vechi politician de-al locului, fost prefect şi senator, Toader Mocanu. Imediat, numărul cazurilor de COVID-19 explodează în spital. Depăşit de situaţie, Mocanu îşi dă demisia. Cel care l-a numit explică motivele.

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: "A venit perioada cu această pandemie şi pe fondul stresului şi al oboselii, având şi probleme de sănătate, domnul Mocanu a renunţat la funcţia de manager."

Oameni de partid, puși șefi de spitale

După plecarea lui Toader Mocanu, șeful Consiliului Judeţean îi găsește rapid un înlocuitor - directorul spitalului din Târgu Neamţ, Florin Apostoae, trimis în judecată de DNA pentru fraudă cu fonduri europene. Coincidenţă sau nu, tatăl acestuia, Ilie Apostoae, este consilier judeţean din partea PSD.

Florin Apostoae: "Dacă tatăl meu ar fi ştiut de această propunere, lucru pe care i l-am spus ulterior, nu mi-ar fi dat voie să merg la Piatra Neamţ din cauza conflictelor politice care există la acest nivel, m-ar fi sfătuit cu siguranţă să refuz această funcţie."

Între timp, se decretează starea de urgenţă, iar ministerul Sănătăţii preia în subordine spitalele din provincie. După numai şase zile, Florin Apostoae este demis de ministrul Nelu Tătaru, la propunerea prefectului de Neamţ, fost prim-vicepreşedinte al organizaţiei PNL Neamţ. Oficialul spune că mulți colegi au reclamat comportamentul nepotrivit al managerului.

Pentru că situația era critică la Neamț, Nelu Tătaru o aduce la conducerea spitalului pe Daniela Marcoci, medic epidemiolog la DSP Neamţ, care gestionase și criza de la spitalului din Suceava pe perioada conducerii militare. La scurt timp, doctorul Marcoci anunţă că vrea să se întoarcă la DSP.

Daniela Marcoci, medic epidemiolog DSP Neamţ: "Nu sunt un om implicat politic şi nu pot să fac lucrurile la ordin. Nu fac lucruri care mi se ordonă de cineva pentru că aşa trebuie."

Scaunul de manager rămâne liber, aşa că începe lupta politică pentru el. Motivând că niciun medic din spital nu vrea să preia conducerea unității, prefectul se orientează către un om de partid: Marius Ghineţ, cel cu pompele funebre. Pierzând controlul spitalului, social-democraţii iau foc.

Ionel Arsene, preşedinte CJ Neamţ: "Evident că a fost una politică. Nu avea nicio pregătire pentru a fi managerul unei unităţi atât de mari, Spitalul Judeţean Piatra Neamţ nu este o societate comercială şi nici un butic."

Reporter: Întrebarea mea este dacă a contat şi acest lucru în numirea dumneavoastră, faptul că sunteţi membru PNL

Marius Ghineţ: "Probabil că da. Nu pot să vă confirm că nu ştiu exact sigur, dar probabil că a contat şi acest lucru"  

În Parlament, aleşii PSD au modificat hotărârea privind instituirea stării de alertă, astfel încât, nici măcar în această perioadă de criză, managerii de spitale să nu mai poată fi schimbaţi de ministrul Sănătăţii. Mingea rămâne tot în terenul autorităților locale.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: "Păi, eu ca ministru al sănătăţii, merg în teritoriu, văd că nu merge, nu pot face absolut nimic.  "

Șeful social-democrat la Consiliului Județean Neamț nu a pierdut vremea şi a doua zi l-a dat afară pe liberal, numind la conducere un chirurg din spital. Este momentul liberalilor să acuze o schimbare politică.

Mugur Cozmanciuc, președintele PNL Neamț: "Cred că este o răzbunare politică şi o dorinţă de a controla, în continuare activitatea de la Consiliul Judeţean."

Silviu Verzea, manager la Spitalul Judeţean Piatra Neamţ: "Nu mă pot pronunţa de ce au fost demişi anumiţi oameni, nici asupra calităţii lor, eu pur şi simplu încerc să ajut atât cât pot."

De ce este atât de important ca un partid politic să controleze un spital?

Parte din explicaţie o primim tot de la Daniela Marcoci. Medicul crede că spitalele ar trebui să revină la Ministerul Sănătăţii.

Reporter: Deci se fac numiri şi angajări politic?

Daniela Marcoci, medic epidemiolog DSP Neamţ: "Da, cred că se poate afirma clar sau eu afirm clar că angajările au alte  criterii decât cele care ar trebui să fie pentru un spital de o asemenea anvergură."

Din aceste înfruntări, întotdeauna, marele pierzător este acelaşi: cetăţenul.

Redactare Georgiana Marina

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri