ACCEPT condamnă „gestul rușinos” al Guvernului de a contesta hotărârea CEDO privind recunoașterea legală a cuplurilor LGBT

Data publicării:
barbati gay
Foto: Profimedia

Asociația ACCEPT, care militează pentru drepturile persoanelor LGBT, condamnă „gestul rușinos al Guvernului” de a contesta hotărârea CEDO privind recunoașterea legală a familiilor LGBT din România. „Zeci de mii de familii continuă să fie condamnate la invizibilitate și nesiguranță,” a transmis ACCEPT.

Comunicatul asociației:

Asociația Accept condamnă gestul rușinos al Guvernului de a contesta hotărârea CEDO privind protecția și recunoașterea legală a familiilor LGBT din România.

Găsit vinovat pentru încălcarea Articolului 8 al Convenției Europene, care vizează viața de familie, statul român continuă să-și discrimineze și vulnerabilizeze proprii cetățeni, contestând în mod oficial Hotărârea CEDO pronunțată în luna mai a acestui an, în cazul Buhuceanu și Ciobotaru și alte 20 de familii împotriva României.

Prin această acțiune, Guvernul amână adoptarea unei legislații care să recunoască și să protejeze familiile formate din persoane de același sex, păstrând România pe lista țărilor din clasamentul rușinos al Europei în ce privește combaterea discriminării.

Zeci de mii de familii continuă să fie condamnate la invizibilitate și nesiguranță.

Amânarea implementării hotărârii CEDO prin adoptarea unui set de legi care să asigure protecție și recunoaștere familiilor LGBT reprezintă nu doar o încălcare a Convenției Europene a Drepturile Omului (semnată de România odată cu aderarea la Consiliul Europei, în 1993), ci și o dovadă de nepăsare a statului față de nevoile cetățenilor pe care ar trebui să-i reprezinte.

Deși formează familii bazate pe dragoste și respect reciproc, lipsa recunoașterii și a protecției legale îi împiedică pe mulți dintre români să-și viziteze partenerii la spital, iar în cazuri de urgențe medicale nu pot lua decizii pentru omul alături de care și-au construit viața. În acest moment, familiile formate din persoane de același sex nu pot beneficia de mecanisme esențiale de protecție precum recunoașterea faptului că partenerii împart un cămin, nu pot beneficia de asigurarea de sănătate a partenerului în cazul în care celălalt partener nu are o sursă de venit și nu pot moșteni gospodăria construită împreună cu partenerul în urma decesului lui.

Partenerii din familiile de același sex nu pot fi alături unul de celălalt în momentele grele, în care ai nevoie de toată susținerea persoanei iubite. Din contră, în aceste momente cheie, familiile formate din persoane de același sex se lovesc de respingerea statului român, care în mod discriminatoriu amână la nesfârșit să le recunoască și să le ofere protecție.

„Fiecare zi în care Guvernul amână adoptarea unei legislații prin care să ofere protecție și recunoaștere familiilor noastre este încă o zi în care drepturile ne sunt încălcate cu bună știință. Dincolo de tergiversarea din partea autorităților ne aflăm noi - oameni reali, în carne și oase, și ne confruntăm zilnic cu discriminarea ca urmare a lipsei protecției vieții de familie. Domnule premier Ciolacu, e timpul pentru fapte, nu vorbe. E timpul pentru protecția juridică a familiilor noastre!”, subliniază Florin Buhuceanu și Victor Ciobotaru, una dintre cele 21 de familii care au dat România în judecată în fața CEDO.

România este pregătită, iar Guvernul trebuie să-și reprezinte cetățenii.

Societatea românească a îmbrățișat valorile europene cu privire la drepturile omului și demonstrează că este pregătită pentru adoptarea și implementarea unui set de legi care să asigure protecția și recunoașterea legală a familiilor LGBTI. După cercetarea sociologică derulată de Accept în 2021, un nou studiu vine să confirme acest fapt. Rezultatele cercetării derulate la inițiativa Ipsos în 2023 arată că 51% dintre români ar susține o formă de recunoaștere legală a familiilor LGBTI. Mai mult decât atât, Marșul Bucharest Pride a scos anul acesta în stradă peste 25.000 de participanți – un număr record pentru România. Cifrele care plasează marșul în topul protestelor de stradă cu cea mai mare participare la noi în țară sunt grăitoare când vine vorba despre solidaritatea și empatia cu care românii se poziționează în favoarea protecției și recunoașterii tuturor familiilor.

„Gest rușinos, comparabil cu atitudinea Rusiei”

Complet blamabilă, acțiunea Guvernului României de a contesta această hotărâre CEDO este comparabilă cu atitudinea Rusiei în cazul Fedotova, caz care s-a soluționat cu o hotărâre definitivă în favoarea familiilor care cereau statului protecție și recunoaștere legală. Toate celelalte țări europene găsite de-a lungul istoriei vinovate pentru încălcarea articolului 8 au adoptat imediat o legislație adaptată nevoilor cetățenilor.

Asociația Accept cere statului român să demonstreze urgent că lucrează în serviciul cetățenilor și în acord cu nevoile și opiniile exprimate de aceștia, amintindu-i Prim-ministrului Ciolacu de valorile social democrate pe care pretinde că și le-a asumat la nivel european.

“Contestația depusă de România nu înseamnă automat că se reia judecarea cauzei. În perioada imediată, contestația va fi analizată de un complet filtru, care decide întâi de toate dacă este admisibilă. Suntem optimiști că încă o dată legea este de partea noastră. Marea Cameră s-a pronunțat deja pe o contestație similară depusă de Rusia și a decis că există o obligație legală pentru un stat parte să protejeze prin lege familiile formate din persoane de același sex, chiar într-o țară precum Rusia. Așadar, nu vedem să existe motive temeinice pentru care România să facă excepție de la aceasta regulă împământenită prin hotărârea Marii Camere în cauza Fedotova (17 ianuarie 2023).” a declarat Iustina Ionescu, avocata ACCEPT, care reprezintă cele 21 de familii în cauză.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat, în luna mai, România pentru refuzul de a recunoaşte legal uniunea cuplurilor de acelaşi sex. În hotărârea sa în cazul Buhuceanu şi alţii contra României, Curtea cu sediul la Strasbourg a decis cu cinci voturi "pentru" şi două "împotrivă", că a existat o încălcare a Articolului 8 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului care prevede "dreptul la respectarea vieţii private şi de familie".

Douăzeci şi unu de cupluri de acelaşi sex, cărora Registrul Stării Civile le-a refuzat înregistrarea uniunilor lor homosexuale pe motiv că acestea sunt interzise de Codul civil, au depus plângeri la CEDO în 2019 şi în 2020. Ele au explicat că nu au putut să aibă acces la numeroase drepturi recunoscute de lege pentru cuplurile căsătorite.

CEDO a constatat că România avea obligaţia de a asigura recunoaşterea şi protecţia adecvată a relaţiilor între persoane de acelaşi sex, chiar dacă avea o anumită marjă de apreciere în ceea ce priveşte forma şi tipul de protecţie acordată.

Editor : A.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri