Avertisment pentru minivacanța de 1 Mai. Alexandru Rafila: Mai avem un hop

Data actualizării: Data publicării:
Profesorul Alexandru Rafila
Alexandru Rafila Foto: Agerpres

România este într-o fază de platou, având în vedere că numărul de cazuri raportat zilnic este în jur de 300, până în 350, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății. Faptul că după Paște nu a apărut o creştere alarmantă reprezintă un lucru foarte bun, însă măsurile trebuie respectate în continuare, mai ales în aceste trei zile în care cel mai probabil oamenii sunt tentați să iasă din casă.

„Eu cred că suntem în perioada de platou și e bine să rămânem în această zonă, după care să sperăm că până la 15 mai intrăm pe un trend descrescător. Mai sunt aceste trei zile libere, lumea începe să mai circule, se reunesc familiile și, dacă trecem cu bine, așa cum am trecut de Paște, cred că suntem pe drumul cel bun. Până la urmă, relaxarea din 15 mai depinde de noi toți, cum reușim să respectăm recomandările și să intrăm pe trendul descendent susținut care să permită relaxarea succesivă a măsurilor”, a spus Alxandru Rafila la Digi24.

Sper ca, în această perioadă, oamenii să fie precauţi. Dacă sunt precauţi, să diminueze contactele cu persoane vârstnice, pentru că mai avem încă un hop, sunt cele trei zile care urmează, de 1 Mai muncitoresc”, a mai spus el.

„Cel puțin la nivel local, dacă va exista un număr mare de cazuri în timp scurt, măsurile pot fi luate punctual acolo unde sunt focare. Dacă lucrurile sunt așa la nivel național, sigur că trebuie luate măsurile care să protejeze sănătatea publică”, a adăugat el.

Rafila a venit și cu recomandări pentru cei care au nevoie să iasă din casă.

„Să încercăm să evităm zonele aglomerate și să utilizăm masca dacă intrăm într-o aglomerație de oameni, chiar dacă ești intr-un spațiu deschis. În spații închise, recomandarea e foarte clară, cu excepția spațiilor care sunt pentru o singură persoană sau în familie și nu trebuie să porți masca dacă niciunul dintre membrii familiei nu prezintă simptomatologie sau o problemă care ar putea să sugereze o infecție cu noul coronavirus”, a spus el.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri