Video Ciolacu: Iniţiativa celor Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetăţenilor noştri, a economiilor, a securităţii

Data actualizării: Data publicării:
Premierul Marcel Ciolacu.
Premierul Marcel Ciolacu. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Iniţiativa celor Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetăţenilor, economiilor şi mai ales pentru apărarea securităţii, a declarat, joi, premierul Marcel Ciolacu, în deschiderea Forumului I3M. El a mai spus că România este un factor de stabilitate regională şi poate, împreună cu statele partenere din acest format, să contribuie nu doar la securitatea regiunii, ci şi la dezvoltarea ei.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

„Sunt deosebit de onorat să găzduiesc astăzi, la Bucureşti, o nouă ediţie a Forumului de afaceri al Iniţiativei celor Trei Mări, cele trei mări şi cele 13 naţiuni cu un rol vital în stabilitatea şi securitatea regională şi globală, un rol pe care nimeni nu cred că şi-l putea imagina în urmă cu opt ani de zile. (...) Astăzi, Iniţiativa celor Trei Mări a devenit un scut pentru apărarea viitorului cetăţenilor noştri, pentru apărarea economiilor noastre şi mai ales pentru apărarea securităţii noastre”, a afirmat premierul, potrivit Agerpres.

El a vorbit despre „invazia ilegală şi total nedreaptă” a Federaţiei Ruse în Ucraina. „Acum este clar pentru toată lumea că invazia ilegală şi total nedreaptă a Rusiei în Ucraina ne cheamă pe toţi să fim mult mai uniţi, mult mai dedicaţi apărării valorilor democratice şi cu toţii solidari în construirea unei economii puternice în zonă, a unei economii care să ne unească şi să ne întărească şi mai mult. Am încercat aici, în România, să urmărim îndeplinirea acestor deziderate. Nu a fost un lucru uşor. Ştim cu toţii, v-aţi confruntat şi dumneavoastră cu toate problemele provocate de pandemie, de criza energetică şi umanitară în urma războiului ilegal declanşat de Rusia. Am investit şi vom continua să investim în drumurile, căile ferate şi porturile noastre. Acest lucru va ajuta economiile şi va garanta inclusiv faptul că cerealele ucrainene ajung pe pieţele din întreaga lume”, a punctat Marcel Ciolacu.

Prim ministrul a menţionat că România a oferit un sprijin constant pentru Republica Moldova, a fost în prima linie a apărării NATO şi a primit refugiaţii ucraineni.

„În faţa eforturilor Rusiei de a ţine Republica Moldova ostatică, am fost un canal vital pentru aprovizionarea cu energie, am menţinut deschise reţelele de transport şi am oferit sprijin politic constant vecinii lor noştri, tot români. Am fost în prima linie a apărării NATO şi, bineînţeles, la fel ca dumneavoastră, am primit cu braţele deschise refugiaţii ucraineni”, a afirmat Ciolacu.

Potrivit lui Ciolacu, trebuie să se acţioneze „rapid şi hotărât” pentru a investi în infrastructura colectivă, iar „acest lucru va consolida regiunea şi va contribui la diminuarea decalajelor”.

„În contextul multiplelor provocări pe care le traversăm, trebuie să interconectăm regiunea pe zona de infrastructură economică, apărare comună şi digital şi să maximizăm astfel potenţialul regional. Puterea economică este esenţială pentru securitatea noastră şi pentru construirea unei mari rezilienţe regionale. În acest sens, vreau să evidenţiez potenţialul oferit de Dunăre şi Marea Neagră. Pot fi pilonii centrali în dezvoltarea regiunii noastre”, a mai spus premierul.

El a menţionat că trebuie continuată implementarea proiectelor în curs şi iniţiate noi proiecte de anvergură menite să dezvolte regiunea.

„Astăzi lupta se dă pentru a opri violenţa şi o presiunea asupra vecinului nostru, dar ştim cu toţii în ceea ce priveşte viitorul, acesta trebuie să includă reconstrucţia Ucrainei şi extinderea Uniunii Europene, respectiv către Republica Moldova Ucraina şi Balcanii de vest. Nu cred că este prea devreme să ne gândim la modul în care putem face acest lucru, începând cu rolul jucat de statele noastre în reconstrucţia Ucraina. Proiectul comun regional pe viitor este să ne asigurăm că în această zonă a Europei suntem capabili să ne purtăm singuri de grijă, să ne dezvoltăm împreună în UE, să trecem peste diferenţe şi să asigurăm pacea şi stabilitatea în regiune”, a adăugat premierul.

„România este un factor de stabilitate regională”

Marcel Ciolacu a mai spus că „România este un factor de stabilitate regională şi poate, împreună cu statele partenere în acest format, să contribuie la securitatea regiunii şi la dezvoltarea ei”.

„Sunt pe deplin convins că fundamentul politico-economic al Iniţiativei îl reprezintă cooperarea eficientă între sectorul guvernamental şi cel privat. Doar aşa vom putea fructifica potenţialul de creştere economică a regiunii celor trei mări. Acest potenţial este imens. Cele 13 state participante la iniţiativă reprezintă o piaţă de peste 120 de milioane de persoane. În ansamblu, regiunea are un potenţial de investiţii în infrastructură, energie şi digitalizare de peste 1.000 de miliarde de euro, iar dovada clară a importanţei pe care România o acordă Iniţiativei, atât politic, cât şi economic este faptul că, de la crearea acestei platforme de cooperare, România organizează pentru a doua oară summitul politic şi forumul de afaceri ale Iniţiativei celor trei mări”, a mai menţionat premierul.

El a mai susţinut că „economia României este din ce în ce mai integrată în piaţa internă a Uniunii Europene”. „Mai mult, ţara noastră a reuşit să se profileze ca un actor regional responsabil, cu o situaţie politică şi economică stabilă, în pofida recentelor evoluţii geopolitice complexe. Toate marile agenţii internaţionale de rating au atribuit economiei româneşti ratinguri suverane cu nivelul recomandat pentru investiţii. Ne dorim ca formă de afaceri organizat astăzi să contribuie la transpunerea în realitate a obiectivelor şi proiectelor strategice ale Iniţiativei celor trei mări.

Este cu siguranţă nevoie de investiţii în domeniile prioritare ale Iniţiativei: conectivitate regională, în asigurarea transportului rapid de bunuri şi servicii, energia regenerabilă, în acord cu standardele de protecţia mediului, utilizarea tehnologiilor inteligente, creşterea securităţii cibernetice. Toate acestea sunt domenii în care expertiza partenerilor strategice Iniţiativei - Statele Unite ale Americii, Comisia Europeană, Germania - este esenţială. (...) Sper ca împreună să reuşim să găsim cele mai inspirate soluţii pentru a construi în cele 13 ţări o zonă a stabilităţii prosperităţii şi solidarităţii”, a mai subliniat Marcel Ciolacu.

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri