Ciucă va face demersuri pentru recunoașterea zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării și în România a capitulării Germaniei naziste

Data publicării:
Prim-ministrul Nicolae Ciucă participă la alegerile Clubului Oamenilor de Afaceri Liberali, în București, joi 16 martie 2023.
Nicolae Ciucă, Foto: George Călin / Inquam Photos

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat luni, cu prilejul Zilei Victoriei aliaţilor împotriva Germaniei naziste, că va iniţia demersurile de recunoaştere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării şi în România, alături de partenerii trans-atlantici ai ţării noastre, potrivit News.ro.

„Înfrângerea Germaniei naziste, care avea să capituleze oficial în faţa forţelor eliberatoare occidentale, la 8 Mai 1945, a însemnat pentru Europa căderea unui regim totalitar, criminal, extremist, care a dus în pragul dezastrului întregul nostru continent. Sfârşitul războiului a lăsat România dezmembrată, în urma Pactului Ribbentrop-Molotov şi ţinută captivă de către Uniunea Sovietică, în blocul comunist, în urma acordului de la Yalta. Căderea Zidului Berlinului a fost oportunitatea istorică a românilor de a-şi alege liber soarta şi de a reveni, după 45 de ani de totalitarism comunist, în matca de dezvoltare occidentală, acolo unde s-a regăsit mereu vocaţia sa istorică”, a afirmat Nicolae Ciucă, potrivit informării Executivului.

Premierul a adăugat că „pentru a reda adevărata simbolistică a capitulării Germaniei naziste, voi iniţia demersurile de recunoaştere a zilei de 8 Mai ca dată oficială a celebrării şi în România, alături de partenerii noştri trans-atlantici”.

„Transformarea datei de 9 Mai în ocazie propagandistică de susţinere a agresiunii militare ruse din Ucraina şi pervertirea adevărului istoric prin clamarea victoriei în cel de-al Doilea Război Mondial, ca unic protagonist, determină rememorarea marilor momente ale războiului, precum debarcarea din Normandia, eliberarea Parisului, Madridului şi Romei, Atenei şi a marii părţi a Germaniei, un efort comun al trupelor aliate americane, britanice şi franceze, alături de rezistenţele naţionale. Astfel, aducem un omagiu tuturor românilor care au luptat pentru eliberarea ţării şi a Europei de Est de sub jugul nazist”, a completat Ciucă.

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri