Comisia Europeană propune prima lege a UE privind combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice

Data publicării:
violenta impotriva femeilor
Violență împotriva femeilor. Foto: Getty Images

Comisia Europeană propune noi norme la nivelul UE pentru combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Directiva va incrimina violul definit pe baza lipsei consimțământului, mutilarea genetică a femeilor și violența cibernetică și va consolida accesul victimelor la justiție.

Directiva propusă va incrimina violul definit pe baza lipsei consimțământului, mutilarea genetică a femeilor și violența cibernetică, incluzând: partajarea neconsensuală de imagini intime; urmărirea cibernetică în scopul hărțuirii; hărțuirea cibernetică; incitarea cibernetică la violență sau la ură, se arată în comunicatul transmis, marți, 8 martie, de instituție.

Noile norme consolidează, de asemenea, accesul victimelor la justiție și încurajează statele membre să pună în aplicare un mecanism de ghișeu unic, ceea ce înseamnă că toate serviciile de sprijin și protecție ar trebuie să fie situate în același loc. Victimele ar trebui să poată solicita despăgubiri în cursul procedurilor penale. Propunerea solicită, de asemenea, luarea unor măsuri adecvate și specializate de protecție și de sprijinire, de exemplu, prin intermediul liniilor de asistență telefonică gratuite și al centrelor de primire în regim de urgență în caz de viol. Aceasta prevede, totodată, sprijin specific pentru grupurile cu nevoi specifice sau grupurile expuse la riscuri, inclusiv pentru femeile care fug din calea conflictelor armate.

Potrivit sursei citate, elementele-cheie ale noilor norme propuse sunt:

  • Incriminarea violului, a mutilării genitale a femeilor și a violenței cibernetice
  •  Proceduri sigure de raportare și de evaluare a riscurilor
  •  Respectarea vieții private a victimelor în cadrul procedurilor judiciare
  •  Sprijinirea victimelor prin intermediul liniilor de asistență telefonică și al centrelor de primire în regim de urgență în caz de viol
  •  Îmbunătățirea coordonării și a cooperării

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri