Criminalistul care a condus cercetarea la Colectiv: Noaptea, în liniştea deplină, sunau telefoanele: George, Alina, mama, tata...

Data actualizării: Data publicării:
BUCURESTI - COLECTIV - 3 ANI - COMEMORARE
Curtea de Apel București urmează să dea o decizie în dosarul Colectiv. FOTO: Inquam Photos - Florin Albei

"M-a impresionat nu atât numărul mare de victime, cât tinereţea lor". Este mărturia poliţistului care a condus echipa de criminalişti care s-a ocupat de cercetarea incendiului în clubul Colectiv. Au trecut patru ani, dar unele imagini nu se şterg niciodată din minte. Comisarul şef Florian Eniţă de la Serviciul Omoruri a vorbit în exclusivitate pentru Digi24 despre Colectiv, cea mai grea anchetă făcută vreodată.

Florian Eniță, comisar şef Serviciul Omoruri: „Toată presa a început să transmită imagini din curtea Fabricii Pionierul. Foarte multe persoane rănite... Spre 150 de persoane rănite...

Au început să vină informaţii că au decedat persoane, unu, doi, trei... Atunci ne-am dat seama că nu este cazul să mai stăm acasă și e bine să venim la serviciu. În momentul în care am ajuns era un vacarm aici, foarte multe mașini de de salvare, ambulanțe, pompieri.. Toți alergau de colo colo.

Clubul eram plin de fum, un fum foarte greu, nu se putea respira, pompierii au intrat cu măști de oxigen că nu se putea altfel. Am așteptat și au scos toate cadavrele din club și le-au dus undeva într-o hală din apropiere, unde au fost examinate.

26 de cadavre! Au fost așezate de-o parte și de cealaltă a halei respective, acolo s-a făcut examinarea externă, este obligatorie.

Știți cum e... La un moment dat capeți experiență, în orice meserie, și ai impresia că nu te mai poate impresiona ceva, dar nu e așa. M-a impresionat foarte tare că erau foarte tineri, foarte, foarte mulți tineri. Unii erau studenți, alții absolvenți de studii superioare... M-a impresionat nu atât numărul mare de victime, cât tinerețea lor.

Având în vedere că nu se putea intra în club, pentru că era mult fum și nu se putea aerisi, am început să facem cercetarea exterioară, a aleilor din fața clubulu, alei care erau pline de rucsaci, încălțăminte, fel și fel de obiecte persoanele, telefoane mobile.. și, credeți-mă, la un moment dat a plecat toată lumea și am rămas doar noi să facem cercetarea. Noapte. S-a făcut o liniște deplină și mai tresăream, din când în când, când sunau telefoanele mobile.. Ne era foarte greu că nu puteam să vorbim, nu știam ce să spunem, nu știam cui aparține acel telefon. Sunau diferite persoane, George, Alina, mama, tata.. Apeluri foarte - foarte multe, sunau telefoanele încontinuu.

A luat foc, incendiul s-a extins şi la tavan şi, în cele din urmă, s-a produs o combustie puternică. O flcără foarte mare a apărut în club în momentul în care uşile au fost deschise, s-a creat un flux de aer şi atunci efectiv s-a dezvoltat o flacără foarte mare. Containerul ăsta e practic locul în care s-au petrecut cele mai multe lucruri. Acolo au fost găsite cele mai multe cadavre. Ei au încercat să părăsească clubul, dar nu au mai reuşit, s-a produs o busculadă la uşă, s-au călcat în picioare, s-au blocat şi au rămas foarte mulţi acolo. Sunt supravieţuitori care au fost jos de tot, la sol, şi au fost acoperiţi de alte persoane sau de cadavre şi au avut şanse mai mari să scape fără arsuri. O singură usă... Cealaltă era blocată şi nu au mai putut să iasă efectiv. Câţiva supravieţuitori au găsit undeva în partea stângă un fel de magazie, cu un culoar foarte îngust şi acolo au găsit oxigen, acolo nu a pătruns fumul şi au avut şansa, au reuşit să trăiască în acel loc”.

Reporter: Au fost găsiţi tineri morţi şi în toalete?

Florian Eniță, comisar şef Serviciul Omoruri: „Da, s-au refugiat şi acolo, crezând că scapă de foc, doar că nu au reuşit să scape de fum. Fumul a fost foarte toxic. Au fost găsite persoane şi la etaj, în zona de birouri, s-au ascuns acolo şi, din păcate, au decedat acolo”.

Reporter: Incendiul acesta şi tot ce s-a întâmplat a mers cu dumneavoastră şi dincolo de serviciu?

Florian Eniță, comisar şef Serviciul Omoruri: „De multe ori ne mai gândim şi acasă, e greu să faci faţă unor asemenea emoţii!”

Redactare: G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri