Cum ne vom face cumpărăturile în București, după ce Capitala a ajuns pe primul loc la rata de infectare cu COVID-19

Data publicării:
supermarket, magazin, cumpărături
Voucherele sociale vor fi încărcate cu a treia tranșă de 250 de lei. Foto: GettyImages

La o rată de infectare de peste 7 la mia de locuitori în ultimele 14 zile, prefectul Capitalei spune că nu se impun alte măsuri, ci doar trebuie repectate strict cele care sunt deja în vigoare. Traian Berbeceanu şi primarul Nicuşor Dan s-au întâlnit ieri cu reprezentanții marilor lanțuri de magazine, pentru a discuta măsuri de protecție a clienților și angajaților. În supermarketuri sunt recomandate cărucioarele, iar în mall-uri numărul de clienți va fi restricționat.

Unii bucureșteni spun că simt nevoia unor măsuri mai stricte în centrele comerciale, pentru că de multe ori observă că acestea sunt uitate de cumpărători și de chiar de angajați.

-Aglomerația este mult mai mare în supermarket decât în piață. Angajații nu dezinfectează decât vocal, dar nu prestează nimic, mizeria este cât se poate de mare.

-Nu ar trebui să se schimbe nimic, să se respecte distanțarea, masca și dezinfectarea pe fiecare stand în parte. Cu distanțarea, nu cred că se respectă așa în totalitate, dar fiecare încearcă cum poate. Încerc să îmi planific din timp când ies la cumpărături.

-Cred că măsurile pe care trebuie să le considerăm permanente sunt purtarea măștii corect și păstrarea distanței sociale.

-Poate că nu ar trebui să fie lăsați atât de mulți să intre, având în vedere că trebuie să păstrăm o anumită distanță și poate niște măsuri mai drastice de verificare a purtării măștilor corect. Am văzut și mulți care nu respectă, nu poartă masca pe nas.

Prefectul Municipiului București și primarul general al Capitalei s-au întâlnit cu marii retaileri. Rămân în vigoare restricțiile vechi, iar verificările vor fi mai dese și drastice.

Traian Berbeceanu, prefectul Capitalei: Vor fi făcute controale și de către structuri de ordine și siguranță publică și am recomandat celor care sunt în control să fie cât mai intransigenți, pentru că vremea avertizarilor a cam trecut, trebuie să respectăm legea dacă vrem să avem și rezultate. Iar agenții de pază să aibă în vedere ca magazinele să nu fie aglomerate. Vor limita numărul de clienți care vor intră în mall sau în magazin.

Autoritățile recomandă ca în următoarea perioadă cumpărăturile să fie făcute de un singur membru al familiei. Retailerii mai au posibilitatea de a mai introduce o regulă, mult discutata interzicere a coșurilor de mână.

George Bădescu, director executiv AMRCR: Despre coșuri, nu e vorba de interzicerea acestora, vor fi folosite, dar rămâne la aprecierea organizării interne a magazinelor. Să vedem dacă faptul că se închid magazinele la 21, poate că în ajunul sărbătorilor, când vom avea un trafic mare de consumatori, poate au o anumită flexibilizare în sensul ăsta pentru prevenirea aglomerațiilor.

Cezara Scutari, jurnalist Digi24: Cărucioarele pe rotile sunt mult mai potrivite decât coşurile de mână în supermarketuri. În primul rând, sunt mai spaţioase şi oamenii ar veni mult mai rar pentru aprovizionare. În al doilea rând, acestea permit o distantare mult mai bună la casele de marcat.

Reprezentanții unui lanț de magazine spun că vor păstra și coșurile de mână.

Roxana Răchitanu, specialist resurse umane: Nu ne gândim să le eliminăm momentan, având în vedere că dezinfectăm din două în două ore atât cărucioarele, cât și coșurile de cumpărături. Ele sunt foarte sigure pentru clienții noștri.

În ceea ce privește restrângerea programului magazinelor de sărbători, măsura ar putea intra în vigoare doar dacă va exista o hotărâre de Guvern în acest sens.

Editor : Monica Bonea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri