Video Dîncu: Drona căzută în Bistrița era de cercetare-informații, era veche, nu avea explozibil. E posibil să fie parte a războiului hibrid

Data publicării:
ministrul vasile dincu in studioul digi24
Ministrul apărării, Vasile Dîncu Foto: Digi24

Ministrul apărării, Vasile Dîncu, a comentat, luni seara, la Digi24 informațiile apărute în cursul zilei în legătură cu prăbușirea unei drone de mici dimensiuni, de fabricație sovietică, în județul Bistrița, incident care survine la câteva zile după ce o altă dronă, de dimensiuni mai mari, a traversat pentru 3 minute teritoriul României și ulterior a ajuns până în Croația, unde s-a prăbușit într-un parc.

„Nu este o dronă foarte mare, este o jucărie de dronă, un metru şi ceva are anvergura. Este o dronă de cercetare-informaţii, probabil, a fost identificat tipul, Nu este  - cum a început propaganda rusă, deja am văzut pe Tik Tok sau pe vreo altă reţea de socializare că e o dronă cu explozibil. Nu este (cu explozibil - n.r.). E o dronă care a căzut acolo, în niște răchiţele şi a fost adusă de copii în sat şi nu era periculoasă. Evident, nu ştim de unde. Este de fabricaţie sovietică, n-a fost folosită şi nu există în dotarea armatelor în acest moment, era scoasă din uz după 1989”, a explicat Vasile Dîncu.

Ministrul a crezut inițial că este o glumă a aeromodeliștilor

Ministrul apărării a mărturisit că a fost informat despre incident de un sătean din zonă și inițial a crezut că este vorba despre o glumă a unui club de aeromodeliști.

„La început eu am crezut, fiind în Bistriţa, fiindcă zona în care a căzut e aproape de locul unde m-am născut eu, la câteva localităţi distanţă, m-am gândit că este o glumă a unui club de aeromodele din zona Bistriţei, pentru că acolo am avut aeromodelişti foarte buni şi ştiu că sunt foarte hâtri oamenii din zonă şi m-am gândit să nu fie vreo glumă. Nu era o glumă, totuşi. Pe mine m-a anunţat un sătean care mă cunoaște, m-a anunţat direct, atunci când s-a întâmplat, şi prima dată am crezut că este o glumă”, a declarat Vasile Dîncu.

Ulterior s-a dovedit că este vorba într-adevăr despre o dronă, iar o comisie s-a deplasat luni la IPJ Bistrița, unde a fost depozitată mini-drona, a studiat aparatul și probabil că marți vor fi cunoscute primele concluzii tehnice, după analizarea ei. „Astăzi nu am avut decât elemente esenţiale legate de ce poate să facă - maxim, poate să culeagă informaţii, nici nu are o anvergură prea mare şi este şi foarte veche, e greu de racordat la sistemele de astăzi”, a precizat Dîncu.

Propaganda rusă mizează pe descurajarea populației

El a spus că a avut discuţii cu reprezentanţii Ucrainei despre această dronă, iar aceştia încearcă să obţină informaţii, să identifice locul de unde a plecat, pentru că „este clar că este o dronă care venea de pe teritoriul lor”, din zona Carpaților, a spus ministrul, precizând că acest tip de dronă nu are o autonomie prea mare de zbor.

Pe de altă parte, ministrul nu exclude ipoteza ca și în cazul acestui incident să fie vorba despre o manevră a Rusiei în războiul hibrid pe care îl duce și prin care încearcă să producă panică în populație, să descurajeze țările vecine Ucrainei să-i acorde ajutor și să fisureze solidaritatea din rândul aliaților.

„Unul dintre elementele esenţiale ale propagandei ruse în această perioadă, de fapt încă de când a început războiul cu Ucraina, a fost acela de descurajare a populaţiei. Acum există o mare ofensivă în a descuraja ţările din jurul Ucrainei pentru sprijin, ar vrea să distrugă solidaritatea, să înfricoşeze populaţiile din această zonă şi de aici, cumva, aceste zone au fost mai degrabă pretexte pentru a arăta că ar fi posibil şi altceva”, a arătat Vasile Dîncu. 

NATO va discuta problema dronelor

În ceea ce priveşte drona care s-a prăbuşit zilele trecute la Zagreb, de dimensiuni mai mari (14 metri), ministrul a afirmat că aceasta a trecut prin spaţiul aerian al României timp de trei minute, pe zona de graniţa din nord-vest, a intrat apoi în Ungaria, unde a zburat 40 de minute, după care a trecut în Croaţia, unde s-a prăbuşit. În cazul acestei drone, autoritățile croate au depistat urme de explozibil care cel mai probabil, spune ministrul Dîncu, ar proveni de la un sistem de autodistrugere.

„În cazul dronei care a ajuns la Zagreb, am vorbit cu ministrul apărării de acolo, suntem în contact continuu cu privire la posibile informaţii pe care le putem obţine şi noi, nu avem cum să obţinem foarte multe informaţii, deoarece ei au părţile componente care au rămas acolo. Suntem în legătură şi cu ambasadorul nostru de la Zagreb. Am văzut că ultimele informaţii, care vin de la ei, de astăzi, spun specialiştii că nu era o dronă care avea intenţia de a distruge ceva. Mecanismul exploziv pe care l-a avut era pentru autodistrugere, fiindcă sunt unele drone care ca sa nu poată fi prinse de inamic...”, a arătat Vasile Dîncu.

„Încercăm şi noi, împreună cu ceilalţi, să descoperim ce s-a întâmplat. Sigur, nu este responsabilitatea României, însă aici aceste lucruri pot să fie accidente, dar pe de altă parte pot să facă parte din războiul de propagandă. (...) Aceste drone ar putea fi doar pretexte că ar fi posibil şi altceva”, a subliniat Vasile Dîncu.

El a mai spus că despre toate acestea se va discuta și la NATO, unde zilele următoare urmează să ajungă o delegație din Croația, și probabil se va prezenta un plan de apărare.

România are un program de producere a unor drone foarte moderne

„Noi avem în acest moment un program, care a fost lansat anul trecut, de producere de drone moderne, foarte moderne, de ultimul tip, de producere, mentenanță, în România. Este un program de peste un miliard de lei, avem deja pornită această procedură, avem și producători în România care sunt la cel mai înalt nivel pentru această chestiune și sperăm că vom reuși și noi să ne dotăm foarte bine cu ce este mai nou în această direcție. Este o ocazie, cu acest prilej, să ne spunem și noi ceea ce facem în această direcție”, a menționat ministrul apărării.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri