Ditrău, în varianta Cluj. Un patron a angajat 22 de muncitori din Sri Lanka. Din prima zi, vecinii au chemat Poliția

Data actualizării: Data publicării:
cetățeni din Sri Lanka în Cluj
Foto: actualdecluj.ro

Un patron clujean, care a angajat 22 de migranți legali din Sri Lanka, a fost hărțuit de rezidenții zonei unde au fost cazați muncitorii. Vecinii, nemulțumiți că muncitorii „le strică strada”, au semnat o „petiție” și au făcut mai multe reclamații la pompieri, ITM și Poliția Locală, se arată într-un reportaj actualdecluj.ro.

Pe o stradă din selectul cartier Gruia din Cluj-Napoca, cu vile scumpe și Porsche parcat în fața casei, e deranj mare: de ceva vreme aici s-au cazat 22 de srilankezi, prilej de scandal între vecini, care l-au hărțuit pe angajator, au semnat o petiție și au asmuțit cam toate instituțiile, scrie Actualdecluj.ro.

„Vecinii au făcut o petiție și au început să vină controale, pompieri, ITM, Poliția Locală. Domnii de pe stradă au reclamat, mi-au spus că le-am stricat strada, că e zonă de lux”, a declarat Robert Bedo, unul dintre proprietarii restaurantului care i-a angajat pe singalezi.

„Ei sunt foarte uniți”, a declarat proprietarul despre angajații din Sri Lanka. „La spălat de vase, dacă au mult de lucru și pe stația cealaltă nu are, merge să-l ajute fără să-i zică șeful, ceea ce cu românii nu se întâmplă. Sunt uniți, vor să învețe, nu au venit aici să deranjeze”, a precizat Bedo.

Dintre vecinii proprietari, 15 se pare că au semnat o petiție autorităților, prin care se cere „arbitrarea nemulțumirii lor”, legată de faptul că într-unul dintre imobile - o fostă grădiniță - sunt cazați „22 de străini cu pielea închisă la culoare, care nu se știe ce caută aici și cât de legal muncesc”, se arată în articol.

„Ei sunt un pic șocați”, a declarat, sub protecția anonimatului, unul dintre salariații firmei angajatoare. „E o stradă bună, pe stradă sunt mașini scumpe. Oamenii au pretenții de la vecinii lor. Asta e cazarea lor (a celor 22 de srilankezi), pentru că e aproape de restaurant și sunt condiții destul de OK. Problema principală e că sunt de culoare închisă și vin din altă zonă. Dar părerea mea e că vecinii o să se liniștească, pentru că oamenii sunt OK”.

Muncitorii din Sri Lanka au venit la Cluj aduși de o firmă de specialitate, al cărei director, Romulus Badea, spune pentru actualdecluj.ro că „

„Sunt veniți 100% legal, cu toate formele, cu permis de ședere. Au doar problema cu vecinii care brusc au chemat Poliția, pe urmă au făcut plângeri peste tot pe unde puteau să facă. Sunt cam 20 de persoane cazate, oamenii își văd de treaba lor, dar numai în prima săptămână au fost reclamații în fiecare zi”, a declarat, pentru actualdecluj.ro, Romulus Badea, directorul firmei de recrutare.

Scandalul rasist, izbucnit zilele trecute la Ditrău, în care au fost implicați doi brutari singalezi, a provocat deja îngrijorare în Sri Lanka, după ce a ajuns în atenția presei internaționale. Cazul s-a dovedit a nu fi deloc unul singular: cazuri de muncitori asiatici hărțuiți de localnici s-au mai înregistrat la Cluj, Vâlcea și București.

Reportajul integral poate fi citit aici.

Editor web: M.L.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri