11 cutii de Arbidol, scoase la vânzare pe internet. Bărbatul care adusese medicamentul din Rusia s-a ales cu dosar penal

Data actualizării: Data publicării:
arbidol
Arbidol nu este un medicament autorizat și este folosit neoficial și în mod voluntar în tratamentul unora dintre pacienții COVID. Foto: Profimedia Images

Un bărbat de 32 de ani din Republica Moldova s-a ales cu dosar penal după ce a încercat să vândă 11 cutii de Arbidol pe internet, potrivit Ziarul de Iași. Medicamentul, care este fabricat în Rusia, nu este autorizat în UE, însă este folosit neoficial și în mod voluntar pentru tratarea COVID-19.

Bărbatul care vindea Arbidol pe internet este cercetat penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi.

Acesta oferea spre vânzare 11 cutii cu Arbidol, deşi medicamentul nu este autorizat, el fiind de origine rusească, folosit la tratarea Covid-19 acolo.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice Iaşi s-au sesizat din oficiu.

”În urma investigaţiilor efectuate, a fost identificat un bărbat de 32 de ani care ar fi oferit spre vânzare medicamentele, deşi nu ar fi autorizat în acest sens. Asupra bărbatului au fost găsite 11 cutii cu medicamente, care au fost ridicate de poliţişti, în vederea continuării cercetărilor. În cauză, a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi. Cercetările continuă”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Citește și: Ciolacu spune că a cumpărat Arbidol „de la tarabă”. Antiviralul nu este autorizat în UE pentru tratamentul COVID

În România, medicamentul este folosit neoficial și în mod voluntar

Arbidol nu este un medicament autorizat și este folosit neoficial și în mod voluntar în tratamentul unora dintre pacienții COVID.

În mai 2020, Ministerul Sănătății condus de Nelu Tătaru includea medicamentul în protocolul de tratament al pacienților cu COVID, deși Arbidolul nu este autorizat în Uniunea Europeană. Medicamentul era recomandat pentru formele ușoare și medii ale bolii.

Deși neaprobat în UE, medicamentul a fost menținut aproape un an în protocolul de tratament pentru COVID din România și a fost folosit de mai multe spitale din țară.

Medicamentul, care este fabricat în Rusia, a fost în schema de tratament când era ministru Nelu Tătaru, dar a fost scos de ministrul Ioana Mihailă.

În prezent, Arbidolul se cumpără prin diverse metode din Republica Moldova.

Citește și: Arafat: Medicamentele nu se cumpără de pe internet sau de pe tarabe. Omul le ia și crede că se tratează, s-ar putea să-i facă mai rău

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri