Avertisment: Elevii și profesorii au nevoie urgentă de protecție în școli

Data publicării:
170911_hol scoala elevi AN_SCOLAR_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam/Octav Ganea

Sindicaliștii din învățământ solicită Guvernului să ia măsuri urgente prin care să asigure paza şi protecţia în unităţile de învăţământ, în condiţiile în care cea mai mare parte a acestora a rămas fără paznici din cauza lipsei de finanţare.

scoala elevi fuga hol 170911_AN_SCOLAR_05_INQUAM_Photos_Octav_Ganea
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Cazul extrem de grav din Vaslui, unde o elevă a fost înjunghiată chiar în cancelaria şcolii în care aceasta învaţă, arată cât de vulnerabile sunt unităţile de învăţământ în faţa persoanelor care pot recurge la acte de violenţă sau vandalism. Potrivit statisticilor de care dispune federaţia noastră, în ultimii ani, cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România a rămas fără paznici din cauza lipsei de finanţare. Motivul principal îl reprezintă neadaptarea costului standard per elev la necesităţile reale ale şcolilor. Protecţia elevilor şi a personalului care lucrează în educaţie, dar şi paza unităţilor de învăţământ sunt subiecte foarte importante care trebuie să fie în atenţia Guvernului României. Ar trebui să ne gândim că sunt alte instituţii publice, precum primării, consilii locale, consilii judeţene, spitale etc. care dispun în acest moment fie de angajaţi proprii, fie de firme specializate în pază”, se arată într-un comunicat al FSLI, citat de Agerpres.

Sindicaliştii consideră că trebuie găsită o soluţie de urgenţă pentru rezolvarea acestei probleme, iar costurile financiare nu sunt atât de mari, comparativ cu importanţa acestui obiectiv care ar trebui să fie prioritar: siguranţa elevilor şi a salariaţilor din educaţie.

„Violenţa în şcoli încă reprezintă un subiect care ar trebui să fie o prioritate pentru noi toţi, factorii implicaţi în acest sistem. Cazul din comuna Oşeşti, judeţul Vaslui, arată că situaţia poate căpăta o valenţă şi mai negativă: o elevă a fost rănită, iar mama şi profesoara acesteia au fost ameninţate cu cuţitul de către un tânăr care a pătruns în şcoală. Din păcate, avem în istoria învăţământului românesc adevărate drame, provocate în acelaşi context al nepăsării din partea celor care au puterea să îmbunătăţească mare parte din condiţiile în care se desfăşoară actul didactic. Fac apel la autorităţi să ia măsurile legale în acest caz şi, totodată, comunităţii să se implice pentru sprijinirea elevei şi a familiei acesteia. Consider că o discuţie despre cum poate fi asigurată paza unităţilor de învăţământ trebuie să înceapă de urgenţă la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale. De data asta nu costul trebuie să fie prioritatea, ci viaţa elevilor şi a dascălilor, care nu trebuie sub nicio formă pusă în pericol”, a spus preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri