Cîmpeanu, nervos după ce școlile din Afumați s-au închis: Localitatea nu e între cele 13 anunțate. Autoritățile să nu inventeze decizii

Data actualizării: Data publicării:
sala de clasa cu afis pe usa
Testarea în școli ar putea oferi siguranță sanitară, spune ministrul Educației. Foto: Inquam Photos - George Călin

Copiii din Afumați, județul Ilfov, vor reveni la ore în clase, deoarece decizia de închidere a școlilor în acea localitate este o încălcare flagrantă a ordinului comun al miniștrilor Educației și Sănătății, a declarat la Digi24 ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

UPDATE 12.30. Prefectul județului Ilfov, Daniel Tudorel Zamfir, a declarat la Digi24 că se va întruni Comitetul județean pentru situații de urgență și se va discuta revenirea la cursuri cu prezență fizică pentru toți elevii din Afumați.

Copiii se vor întoarce în clase marți.

Au fost informați părinții și profesorii, a spus Zamfir.

El a explicat cum s-a ajuns la această decizie controversată din Afumați: "A fost o propunere de la inspectoratul școlar, s-a discutat și s-a luat decizia, revenim asupra ei, copiii se întorc la școală.

A fost o greșeală și o interpretare eronată a ordinului comun, e greșeală a tuturor".


Potrivit ministrului, ordinul comun al Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației prevede că scenariile de funcționare a școlilor se actualizează săptămânal, cu referință la ziua de vineri.

"Singurul act care reglementează funcționarea școlilor este acesta. Ordinul comun a făcut obiectul unei hotărâri CNSU, care este superior comisiilor județene pentru situații de urgență.

Vineri, 13 localități au depășit rata de 6 la mia de locuitori. Doar acestea 13 au bază legală pentru funcționarea în online în această săptămână. Orice altă localitate inclusă e o invenție neavenită a autorităților locale, o încălcare a ordinului comun. Nu ne jucăm cu copiii, închide școala, deschide școala.

Am luat legătura cu autoritățile ISJ Ilfov le-am cerut să remedieze rapid situația.

Am cerut tuturor inspectorilor să citească atent ordinul și să îl aplice, să nu se mai inventeze decizii pe lângă cadrul legal.

Ziua de vineri este singura zi de referință", a spus ministrul.

Luni, în Afumați, rata de infectare era sub 6 la mia de locuitori.

Afumați este prima localitate de lângă București unde rata de infectări a depășit șase cazuri la mia de locuitori, conform datelor transmise duminică de autorități. În aceste condiții, școlile au fost închise, iar elevii au trecut la cursuri online. Autoritățile nu excludeau nici impunerea carantinei.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri