Coronavirus. În ce condiții se suspendă cursurile în școli? Precizările ministrului Monica Anisie

Data actualizării: Data publicării:
monica anisie, ministrul educatiei
Foto: InquamPhotos/Octav Ganea

Autoritățile române au anunțat duminică măsuri restrictive fără precedent după Revoluție, în încercarea de a evita răspândirea noului coronavirus. Astfel, au fost stabilită și o procedură de suspendare a cursurilor în unitățile de învățământ, în cazul apariției cazurilor de COVID-19 în respectivele unități.  Criteriile nu țin strict de ordinul medical, ci se poate ţine cont şi de contextul social, a spus secretarul de stat în MAI, Raed Arafat. 

Monica Anisie, ministrul interimar al educației, a detaliat la Digi24 cine și în ce condiții ia decizia de suspendare a cursurilor.

„Dacă există un caz confirmat, Inspectoratul Școlar Județean, împreună cu DSP, poate să ia decizia suspendarii cursurilor sau chiar închiderea clasei sau școlii, depinde de gravitatea cazului”, a spus Monica Anisie.

„La momentul acesta, vă pot spune că NU am luat în calcul suspendarea sau închiderea unităților de învățământ sau a universităților, pentru că în afară de cazurile de la Timișoara și Hunedoara, nu avem în momentul acesta niciun caz confirmat. Dar împreună cu ministrul sănătății am elaborat o procedură. Vineri a fost transmisă în toate unitățile de învățământ”, a declarat la Digi24 Monica Anisie.

„Nu Ministerul Educației este cel care ia decizia, ci Comitetul național pentru situații speciale de urgență sau Comitetul județean, dacă se întâmplă la nivel județean”, a precizat ministrul interimar al educației.

„Aș face un apel la calm, pentru că nu este cazul, deocamdată, să ne alarmăm. Părinții, elevii să meargă la școală!” - spune Monica Anisie.

În același timp, ea face un apel la autoritățile publice locale să acorde o atenție sporită școlilor, să le doteze cu săpun și dezinfectat, pentru a preveni cazurile de îmbolnăvire și pentru a crea o stare de bine copiilor la școală. Cred că panica nu ne face bine și avem atâtea lucruri bune de făcut la școală sau la universitate! Dacă nu se întâmplă să avem vreun caz confirmat nu văd de ce am intra într-o panică dintr-aceasta din care cred că nimeni nu iese bine”, a punctat ministrul. 

Monica Anisie se va consulta luni cu specialiști de la minister, dar și cu ONG-uri pentru a găsi o soluție de realizare a cursurilor într-un sistem online, dacă vor exista multe cazuri de coronavirus. „Dar la momentul acesta nu avem decât patru cazuri confirmate (trei elevi din Timiș și unul din Hunedoara). Sunt convinsă că lucrurile se vor stabiliza acolo, la Timiș, având în vedere că unitatea a fost închisă și se va realiza dezinfecția, cursurile se vor putea relua în curând”, a anunțat Monica Anisie.

„Dacă sunt luate toate măsurile de prevenție, eu sunt convinsă că nu se vor întâmpla situații de îmbolnăvire, chiar dacă sunt peste 1.000 de elevi într-o unitate de învățământ”, a mai spus ministrul, întrebată dacă nu cumva și școlile intră sub incidența măsurii anunțate duminică de interzicere a adunărilor cu peste 1.000 de oameni.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Detalii tulburătoare despre trecutul doctoriței din Brăila ies la iveală. Legături dubioase cu mafia...
Digi FM
Incident la o nuntă din judeţul Iaşi. Interpreta Laura Lavric este acuzată că ar fi lovit cu palma un alt...
Pro FM
Primele imagini cu Celine Dion la Paris. Artista ar putea cânta la ceremonia de deschidere a Jocurilor Oimpice
Film Now
A fost dezvăluită cauza morții iubitei lui Clint Eastwood. Christina Sanders și-a pierdut viața la 61 de ani
Adevarul
Rotația nucleului intern al Pământului a încetinit atât de mult încât practic a intrat în revers. Cum ne va...
Newsweek
VIDEO Un Su-27 al Rusiei a urmărit trei avioane britanice deasupra Mării Negre, aproape de România
Digi FM
O femeie de 38 de ani a născut un bebeluș cu patru mâini, patru picioare și două fețe. Cum explică medicii...
Digi World
Descoperirea ADN crucială, care ar putea contribui la vindecarea unuia dintre cele mai mortale tipuri de...
Digi Animal World
VIDEO O balenă sare direct pe o barcă și o răstoarnă. Cei doi pescari aflați la bord au scăpat teferi: "Un...
Film Now
TRAILER oficial și noi imagini din Joker 2. Joaquin Phoenix, extrem de slab, Lady Gaga, total implicată în...
sofer
VIDEO Un șofer din București, găsit inconștient în propria mașină, a fost dus din spital direct în arest